Förflytta dig till innehållet

Också i år har finlandssvenska medier skrivit om alkoholhets och förnedring i samband med intagningar. Samtidigt rapporterar THL om att unga dricker allt mindre.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Jag upplever en ny sorts höst i Åbo. För första gången sedan jag flyttade hit 2012 behöver jag inte traska till kårkansliet för att hämta årets läsårsdekal. För första året sedan 1997 ska jag inte sitta vid någon skolbänk.
Men i den här staden undkommer man inte studenter eller studielivet så lätt.
Den senaste tiden har jag suttit rätt många kvällar här på Logomo. Vid niotiden har jag trampat i väg hemåt mot Kuppisområdet. Vägen går genom centrum, över Dombron och snett över Domkyrkotorget.
I takt med att hösten krypit sig närmare har jag kunnat urskilja allt fler färgglada halare i parkdunklet. Någon kväll skymtar jag en grupp sopsäcksklädda nya studerande, innan jag snabbt susar iväg.
Den här veckan når gulnäbbarnas studielivsintroduktion sin kulmen då ÅA:s stora föreningar håller sina gulisintagningar.
Intagningarna och studenttraditionerna uppmärksammas ofta i medierna, inte sällan ur ett problematiserande perspektiv.
Ibland med all rätt, som när ämnesföreningar vid Helsingfors universitet planerade en intagning med flyktingkristema 2016, ibland mer för att det är ett aktuellt ämne som många har en relation till.
Också i år har jag sett finlandssvenska medier skriva om alkoholhets och förnedring i samband med intagningar.
Utifrån mina kvällsspaningar ser gulisintagningarna ändå ganska städade ut, låt gå att jag bara skrapar ytan.
Jag surfar in på Österbottniska nationens facebook-grupp och läser: ”På ÖN:s gulisintagning behöver du varken spela gäddrugby eller klädpoker”.
Frågan väcks: har inställningen till alkoholen förändrats?
Jag aktar mig alltid noga för att förväxla större, samhälleliga förändringar, med upplevda förändringar som kanske bara sker i den kontext jag rör mig i. Alla har vi vår egen bubbla, och studenternas bubbla är inte längre min.
Men känslan att alkoholinställningen förändrats har bekräftats av bland andra THL, som i veckan meddelade att unga dricker mycket mindre än förr.
Ingen ska behöva förnedras eller tvingas dricka alkohol under sin gulnäbbstid, och jag försöker inte förringa någons egna upplevelser.
Men det verkar som att studenterna själva klarar av att rensa bort opassande traditioner.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter