Förflytta dig till innehållet

Finlands första europeiska kulturled, S:t Olofs sjöled, är här

Man står framför Pargas kyrka och håller upp en skylt med pilgrimsmärke

Man står framför Pargas kyrka och håller upp en skylt med pilgrimsmärke

Pilgrimstecknet. Längs S:t Olofs sjöled finns små skyltar i den här stilen, visar projektledare James Simpson. Foto: Anja Kuusisto


Mer än två års intensivt arbete och nordiskt samarbete ligger bakom när sommaren inleds med en nyhet som lockar också långväga resenärer till Åbo och Åboland: S:t Olofsvägen mellan Åbo och Trondheim öppnades 25 maj.
Då sändes ärkebiskop Tapio Luomas budkavle i väg som en stafett, som vandrarna för vidare.
S:t Olofsvägen är en markerad vandringsled via Åbo, Pargas, Nagu, Korpo över till Kökar på Åland, vidare upp genom Sverige och till Trondheim där Nidarosdomen är slutmålet.
Ifjol blev pilgrimsleden certifierad som en av Europarådets kulturvägar.

Åbolands del av leden är nyheten

I Sverige har leder funnits tidigare, det är i Åboland, Åland och delvis på den svenska östkusten som leden är en nyhet.
St:Olofs sjöled – som den nyöppnade delen av leden heter – är en turistattraktion, men den lockar snarare vandrare än turister.
Leden är självfallet öppen för alla, vad man än vill kalla sig. Det är gratis att gå.
Det är möjligt att vandra långt eller kort, välja en etapp ett år, en annan ett annat år, var och en väljer själv.
Köper man pilgrimspasset för fem euro kan man samla stämplar vid kyrkor längs med leden och vissa inkvarteringar ger till exempel rabatt för den som har passet.
– Vandrarna ska gärna boka boende på förhand i den åboländska skärgården, under högsäsong är här ofta fullt, säger James Simpson, projektledare för St:Olav Waterway och anställd av Pargas stad.

Små diskreta skyltar

Under våren har en av hans arbetsuppgifter varit att helt konkret i terrängen markera ut vandringsleden med pilgrimstecknet.
Stolparna och skyltarna längs S:t Olofsvägarna ska ha ett visst utseende och är godkända av Association for the Cultural Route of St. Olav Ways (ACSOW) med huvudort i Trondheim.
Det är små diskreta skyltar i terrängen. De finns vid kyrkorna, vid stigar, stråk och de fotgängar- och cykelleder där leden går.
– Eftersom man rörs till fots hinner man se också små skyltar, det är lite annat än markeringen för Skärgårdens ringväg som man behöver hinna upptäcka som bilist eller cyklist.

Mindre vägar över Nagulandet

Till en viss del följer rutten Skärgårdsvägen, men till exempel över Nagulandet går vandringen på betydligt mindre vägar.
Börjar man vandra i Åbo kan Pargas vara första etappen och Simspon tror att till exempel Sollidens camping kan räkna med att inkvartera vandrare redan i sommar.
– Etappen Pargas-Lillandet är något av en utmaning då det finns begränsat med inkvarteringsställen på den etappen, säger Simpson.

Bagagetransport är efterfrågat

– En annan utmaning är att vi saknar bagagetransport, något som är efterfrågat och som finns vid en del andra leder.
Några potentiella bagagetransportörer har Simpson kontakt med, och han vet att utbudet av tjänster växer när leden verkligen kommer i gång.
– Hittills har vi jobbat med något kommande, med förväntningar och planer. Nu blir det verklighet.
– Det finns bokade gruppresor för i sommar, och via inkvarteringsställena i Åboland har jag hört om någon italienare och någon britt som i samband med sin bokning har hänvisat till att de ska gå leden.

Ledde premiärvandring från Åbo till Kökar

Simpson ledde själv premiärvandringen med start 25 maj, under etappen från Åbo till Kökar.
– Den budkavle som ärkebiskopen sände, och som förs vidare av de första vandrarna, är tänkt att nå Trondheim innan 29 juli. Det är dagen då kung Olav Haraldsson dog år 1030, och kring det datumet firas en S:t Olofsfestival i Trondheim.
Från Åbo till Trondheilm är det 1 200 kilometer. Går man till exempel leden från Åbo till Mariehamn – med färja från Galtby i Korpo – är rutten 171 km och tar omkring en vecka.
En tjuvstart på leden togs av portugisen Duarte Antunes som vandrade Åbo-Trondheim i april-maj. Han var framme i Trondheim 29 maj.

Tips till dig som vill vandra

Kolla information på sajten stolavwaterway.com, den är mångspråkig. Kartor: www.visitpargas.fi/outdoor
Pilgrimspasset kan du köpa i Åbo domkyrka (fem euro), via Pargas turisminformation eller beställa via nätet.
Tänk på att vandra i bekväma skor som du har använt tidigare.
Klä dig enligt väder och ta med dig en vattenflaska, vi har inte vattenposter såsom vid vandringsleder i till exempel Sydeuropa.
Tänker du övernatta, boka var och överestimera inte din ork, ta hellre tid på dig att uppleva naturen och kulturen längs med vandringsleden.
Boka gärna också matstället på förhand. Pilgrimsmenyer erbjuds åtminstone av följande: Eva Johansson, Nestors Back Pocket, Hjalmars med flera.
Längs med vandringen kan det finnas pilgrimstjänster: Någon kanske säljer lite frukt eller grönsaker i en självbetjäningskiosk, någon kanske har en elstolpe vid grinden med ett erbjudande för vandraren att ladda mobilen. Det här är dock sådant som du inte kan räkna med på förhand, tänk på att Väst-Åboland upplever sin allra första sommar med pilgrimsleden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter