Förflytta dig till innehållet

Oavgjort inte nog för att ta in på täten

Mika Ojalas hörnor hade inte den vanliga precisionen och Ilves defensiv hade inga större svårigheter att få undan bollen ur det farliga utrymmet inne i boxen. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLLSLIGAN

Tre poäng erfordrades av Inter för att på allvar närma sig tätlagen när ligaspelet på torsdagen fortsatte efter landslagsuppehållet. Gäster i Kuppis var IIves som för tillfället är trea i tabellen och innehavare av den sista Europaplatsen.

Den ena poängen räckte för Inter att på bättre målskillnad ta sig förbi RoPS i sammandraget. Men avståndet upp till medalj kvarstår vid åtta poäng med lika många omgångar kvar att spela.

Manskapen fick nöja sig med var sin poäng efter en underhållande match som kunde ha vägt över åt vilket håll som helst, men aldrig gjorde det. Slutsiffrorna skrevs 2–2 efter Ilvesledning i paus med 2–1.

– Som matchen utvecklade sig måste jag ta det här oavgjorda resultatet med jämnmod. Vi glimtade till mellan varven men inte tillräckligt ofta för att tjäna att vinna. Vi bygger för framtiden och kör in nya saker. Då går det inte alltid framåt så fort som man önskar sig, säger Inters tränare Fabrizio Piccaleta.

– Det som spelarna gjorde bra att de hela tiden försökte spela sig till ett segermål. Vi tjongade inte bara i väg bollen på vinst och förlust utan bjöd verkligen till för att skapa chanser för ett mål till.

Både Lucas Garcia och Mika Ojala var tillbaka i öppningen efter skador. Man ser att båda har en bra bit fram till toppformen. I synnerhet gäller det Ojala som inte alls stod att känna igen. Han uppträdde både till höger och vänster i banan utan att i något skede synliggöra sig själv.

– Han hade inte sin bästa dag och det vet han. Mika är säkert besviknast av alla över den egna insatsen. Att han till på köpet missade en straff symboliserar hans insats den här kvällen. Men han är en klasspelare och kommer igen, säger Piccareta.

Det började inte bra för hemmalaget. Inte alls.

Bara nio minuter hade spelats när Ilves vänsterback och förre Interspelaren Felipe Aspegren företog sig en privat dribblingsräd nära Inters straffområde. Han fick fram bollen till Youness Rahimi som fick god tid på sig att placera bollen upp i krysset förbi i en chanslös Henrik Moisander.

Något oförtjänt följde en snabb kvittering på det. Macoumba Kandji kom fri till vänster, skar in i boxen i ett försök att finta bort Mika Hilander. Målvakten fick undan bollen men inte längre att det i andra läget gav Timo Furuholm tomt mål och då var utjämningen ett faktum.

Om Moisander inte kunde göra något åt motståndarnas första fullträff borde han absolut ha tagit Eero Tamminens skott som gav Ilves 2–1. Ett visserligen hårt avslut men ur dålig vinkel. Moisander stod rätt placerad vid främre stolpen men lyckades ändå tappa in bollen. Ett bedrövligt målvaktsingripande.

Det som störde och som kännetecknade första halvlek var att gästerna vann så gott som varje närkamp. Man var först på alla lösa och andra bollar och fick därmed kontroll över mittfältet. Interspelarna fick mest ägna sig åt att jaga boll i stället för att själva diktera händelserna.

Andra halvlek gav de blåsvarta en smakstart då Kandji skickade in 2–2 via Hilander innan ens minuten var spelad. Strax därpå hade Ilves en boll i ribban och flera andra möjligheter att på nytt ta ledningen. Det var mer tur än skicklighet att man lyckades freda sin kasse.

I 52:a minuten fick mittbacken Baba Mensah bollen på handen innanför straffområdet och Inter gavs en ypperlig möjlighet att sätta sig i förarsätet. Men Ojalas försök från elva meter var inte bra och Hilander kunde rädda.

Några fler mål blev det heller inte från några andra spelare. Som lag var Ilves mer sammansvetsat och positionssäkert. Dessutom vann Tammerforsarna det fysiska slaget och var därmed närmare segern – om än kanske inte så vassa att de hade fötjänat den.

– Vi kom ofta åt att hota deras försvar men hade inte skärpan för att forcera in ytterligare en boll. Vi ledde två gånger men blev av med två poäng på grund av individuella misstag, summerar Ilveslotsen Jarkko Wiss intrycken.

Samtidigt som denna säsong lider mot sitt slut ser Inter i god tid till sitt lagbygge inför nästa år. Burväktarna Henrik Moisander och Aati Marttinen har liksom utespelarna Lucas Garcia, Tero Mäntylä och publikfavoriten Benjamin Källman förlängt sina kontrakt med Åboklubben.

Inter spelar nästa gång borta mot IFK Mariehamn på tisdag. Därpå följande måndag, 18 september, tar Åbolaget emot FC Lahti hemma på Veritasstadion.

Inter–Ilves 2–2 (1–2)
Mål:
9. Youness Rahimi (Felipe Aspegren) 0–1, 14. Timo Furuholm 1–1, 23. Eero Tamminen 1–2, 46. Macoumba Kandji 2–2, 53. Mika Ojala (misslyckad straff).
Inter: Henrik Moisander – Ari Nyman, Tero Mäntylä, Kosta Manev, Tatu Varmanen – Philip Njoku (65. Petros Kanakoudis) – Julien Faubert, Lucas Garcia (71. Mika Mäkitalo), Mika Ojala, Macoumba Kandji (55. Benjamin Källman) – Timo Furuholm.
Ilves: Mika Hilander – Antti Hynynen, Baba Mensah, Tatu Miettinen, Felipe Aspegren – Tuure Siira (87. Marco Matrone), Reuben Ayarna – Youness Rahimi (62. Lauri Ala-Myllymäki), Iiro Järvinen (71. Marius Noubissi), Eero Tamminen – Ariel Ngueukam.
Hörnor: FCI 5, Ilv 5.
Varningar: FCI 2 (66. Faubert, 68. Manev), Ilv 3 (22. Ayarna, 52. Mensah, 78. Ala-Myllymäki).
Domare: Jani Laaksonen.
Publik: 1813.
Planens lirare: Reuben Ayarna.
Interliraren: Macoumba Kandji.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter