Förflytta dig till innehållet

”Ö-samhällen i framkanten för förnyelsebar energi”

Ö-samhället Shapinsay i norra Skottlandet utnyttjar effektivt vindkraft som energiform. Foto: Pia Prost

För de finländska Föss-delegaterna (se faktarutan) Pia Prost och Micaela Jansson gav vistelsen på Orkenyöarna, norr om skotska fastlandet, en kick.
Framförhallt handlar det om insikten att ö-samhällen kan ligga i framkanten i utvecklingen vad gäller miljötänk.

– Man tror lätt att svårtillgängliga öar har det knepigare att hänga med, men egentligen är det tvärtom, det är Orkney ett bra bevis på, säger Pia Prost.
– På öar lider man ofta av att det förekommer störningar i elnätet, när energiproduktionen finns på fastlandet. När elen producerass lokalt är den säkrare, billigare och miljövänligare.

På Orkney-ön Shapinsay, som har omkring 300 invånare, produceras all energi lokalt. Mestadels handlar det om vindkraft, en stor turbin och fastighetsvisa små möllor. Andra Orkenyöarna utnyttjar också effektivt sol- och vattenkraft.

På Shapinsay är vindturbinanläggningen så produktiv att den ger överskottsenergi att sälja vidare och det lilla samhället får 90 000 pund per år att sätta på gemensamma projekt. Det har använts för en minibuss som öborna kan beställa gratis, och en eldriven bil som invånarna får låna. Dessutom kan öborna beställa extra färjturer till fastlandet.

Satsningen på vindkraften på Shapinsay har invånarna själva bestämt om via en folkomröstning, där 70 procent var för den.
– Överskottselen från turbinerna används för att producera vätgas, som ska driva färjor.
– Det blåser mycket på Orkney, det får man medge, säger Prost, men å andra sidan var vindkraften bara en del. Det handlar om ett miljötänk där det viktigaste var att inte använda fossila bränslen, utan att utnyttja flera andra förnyelsebara energikällor.

Blåsiga öar! Pia Prost på Orkney, Skottland. Foto: Micaela Jansson

Biomassan var det andra stora samtalsämnet på träffen, och den är definitivt en möjlighet också i våra trakter.
Att använda biomassa, alltså jordbruks- och djurspillning, som energiråvara är en framtidsmetod som Ölands delegat på träffen berättade ingående om.

– I fråga om biomassa är vi ju i gång här i Åboland också, i Qvidja i Pargas och planer finns också på Kimitoön, säger Prost. Men i det stora hela fick vi imponerat lyssna på Orkneybornas idéer.

Men inte bara Orkney, också i den grekiska arkipelagen är sol-, tidvatten- och vindkraft som energikälla hett stoff. Och när de finländska delegaterna upplevde att de mest fick imponeras av andra, uppstod i varje fall en möjlighet att stolt berätta om en åboländsk erfarenhet, Elektra.

– Det var när EU-delegaten började tala om att man i Tyskland ska testa med eldrivna färjor, då kunde jag markera och berätta om hybridfärjan Elektra, ler Prost.

Vid sidan om energifrågor var också lokalproducerad mat ett diskussionstema, och då kunde åbolänningarna känna att vi hänger med i trenderna med Mathantverk och de lokala reko-ringarna som exempel.
– Men att vi kunde använda ”fair trade” (rättvis handel) märkning på vår lokalproducerade mat och råvaror, det har vi faktiskt inte tänkt, med det gör de på Orkney, säger Jansson.

Micaela Jansson från Korpo på möte i Orkney, Skottland. Foto: Pia Prost

Fakta om Föss och ESIN

  • Föreningen Finlands öar – Suomen saaret, Föss, är Finlands representant i Esin.
  • Esin står för European Small Islands Federation, ett europeiskt samarbetsorgan för ö-samhällen som årligen samlas till ett  möte för att utbyta erfarenheter och stärka öarnas ställning. Esin är öarnas röst i EU-sammanhang.
  • Årets möte hölls på Orkenyöarna, norr om skotska fastlandet, senaste vecka.
  • I mötet deltog 32 representanter från 13 länder. Även EU är representerat i Esin.
  • Orkneyöarna är speciellt kända för att ligga i framkanten när det gäller förnyelsebar energi.
  • De finländska delegaterna på mötet var Micaela Jansson, Korpo och Pia Prost, Pargas, båda är styrelsemedlemmar i såväl Föss som i ESIN, samt John Wrede, kommundirektör i Brändö och representant för Åland.
  • Svenska Kulturfonden deltog i resefinansieringen för Föss-delegaterna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter