Förflytta dig till innehållet

Nytta och nöje med medlemskap i Kimitoöns största förening

Fr.v. Ann Lauén, Pekka Laurén, Jurita Hovi och Peter Nabb vid säsongöppningen i Dalsbruk då egnahemsföreningen var på plats.

Egnahemsföreningen i Dragsfjärd – så heter Kimitoöns största förening där alla med egen bostad kan bli medlem, namnet till trots.

Nu erbjuds gratis medlemskap från september till årets slut för nya medlemmar som vill pröva på, och det tycker sekreteraren Ann Laurén är värt att notera också för öns sommargäster.

-De är allra svårast att nå, men också de skulle ha nytta av att vara medlemmar, och få rabatter och förmåner då de handlar varor och tjänster, säger hon.

En annan svår grej för föreningen är att anställa en ”byagårdskarl” som mot en rimlig peng skulle åka runt och hjälpa medlemmarna med praktiska ting. Ett nytt försök att värva en sådan ska göras i november.

– Medlemmarnas stora behov av sådan hjälp känner vi till, säger Laurén.

Hon hoppas att flera företagare än hittills skulle ta kontakt med föreningen. Just nu har man på gång ett samarbete med fotograf Hanna Holmberg och med Daniel Lindroos som målar, tapetserar och lägger kakel.

Förutom att skaffa sina medlemmar rabatt i de företag som man samarbetar med så tar föreningen initiativ och för invånarnas talan. Till exempel tryckte föreningen hårt på för att få en ny bro byggd till Tyska holmen, något som förverkligades i fjol i Dalsbruk.

– Dessutom ordnar vi resor och fester. Nyligen var vi med en fullsatt buss till Estland, säger Laurén.

Man kan registrera sig som medlem genom att ta kontakt med henne eller registrera sig via riksförbundet Omakotiliitto.fi.

– Via medlemskap får man tillgång till förbundets (också på svenska) juridiska och andra rådgivare, man får tidningen Omakotilehti och man har hela tiden chans att till exempel få ner sina el-  och oljeräkningar, om man vänder sig till de företag som vårt förbund samarbetar med.

-Under åren har särskilt rabatten på oljepris varit verkligt kännbar. Föreningen jobbar på med många saker men det sker i tysthet, allt för få känner till vad vi gör, säger Laurén.

Föreningens nya hemsida hittas på www.ehf-dragsfjard.fi. Antalet medlemmar är drygt 600 hushåll. Medlemsavgiften är 25 euro per år.

Resa i Estland. Där var föreningen nyss, med 50 medlemmar som fick se Ösels alla sevärdheter. Foto: Ann Laurén.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter