Förflytta dig till innehållet

Nytt ministerium i blickfältet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Lagom till Internationella Kvinnodagen har ett nytt initiativ tagits. Kvinnor för fred, med Ulla Klötzer och Lea Launokari som talespersoner, lägger nu fram sitt förslag om en ny myndighet som borde inrättas i Finland. Ett Ministerium för Fred och Hållbar Utveckling, med uppgift att stöda och komplettera de regeringsorgan som ansvarar för vårt lands relationer till omvärlden och till vår egen omgivning: utrikes-, försvars- och miljöministeriet.

Tanken är inte helt ny. Liknande modeller utarbetas på många håll i världen, också inom Norden. Costa Rica, Nepal, Salomonöarna och Papua Nya Guinea har redan inrättat motsvarande ministerier.

Klimatuppvärmningen, migrationen, cyberhoten, terrorismen, ultrarörelserna är bara några av de olyckor som strömmat ut ur Pandoras skrin. Visst pågår åtgärder att bekämpa dem, dock alltför ofta för halv maskin, inte sällan under politiskt motstånd. Så ser det ut också i vårt land.

I sin deklaration nämner Kvinnor för fred några uppenbara brister som borde rättas till. En brist handlar om 2016 års FN-deklaration om rätten till fred.

Den antogs vid FN:s generalförsamling med 131 röster av 193. Sverige, Danmark och Finland röstade emot, Norge lade ner sin röst. Ett i etiska termer svårbegripligt beslut, i likhet med Finlands vägran att underteckna FN-fördraget om förbud mot kärnvapen (TPNW) eller motsätta sig den fortsatta lagringen av kärnvapen i Europa.

Förutom att den utgör ett oavbrutet hot mot mänsklighetens överlevnad åstadkommer kärnvapenupprustningen astronomiska kostnader. Enligt SIPRI förbrukar nio kärnvapenstater sammanlagt 138 699 dollar i minuten.

De årliga försvarskostnaderna i världen år 2019 har beräknats till 1 917 miljarder dollar, en treprocentig ökning sedan 2010. Till kostnaden kan inom kort adderas priset på 60 nya attackjaktplan för vårt försvar.

Som en jämförelse skulle 280 miljarder dollar enligt uppskattning mätta världens 780 miljoner undernärda i tio år.

I stället för att rikta enorma resurser på fortsatt traditionell krigföring, borde försvarsindustrins verksamhet koncentrera sig på faktorer som cybersäkerhet och miljövård. Till Roms grundtraktat gällande folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten bör fogas en ekocidlag, i syfte att förhindra och bekämpa massiva skador och systematisk förstörelse av ekosystem.

Förslaget till ett Ministerium för Fred och Hållbar Utveckling i Finland är ett rikt dokument, en kaka från vilken jag plockat endast några russin. Tankar om könsjämlikhet, minskade sociala, politiska och ekonomiska skillnader inom vårt samhälle och i världen, bekämpningen av farsoter – allt finns med.

Med reducerade och omfördelade militärutgifter, med mer humanitet och öppenhet, med en kärlek, respekt och solidaritet som omfattar land, hav, luft, alla livsformer på vår jord, har mänskligheten möjlighet till en ljusare framtid.

Blåögda världsförbättrardrömmar? Javisst – men vilket är alternativet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter