Förflytta dig till innehållet

Efter kaoset på svenskt Åbodagis: Får två chefer och konsult

Arkiv/Robin Sjöstrand
Dagis i skymning.
Två enhetschefer istället för en och konsulter ska nu tas in på Cygnaeus daghem och förskola i Hallis.

I december skrev ÅU om att kaos rådde vid Cygnaeus daghem och förskola. 11 av 18 skötare saknades den dagen och problemet var inte nytt då sjukfrånvaron varit hög en längre tid.

Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo, sade då att det främsta problemet var vikariebristen men också att det är ett fel i systemet.

Nu har man enligt Kjellman ganska långt kommit fram till vad som är felet.

För att förbättra det görs några saker.

Dels rekryterar man inte en ny enhetschef, som man meddelade i höstas, utan två. Man tar också in externa konsulter som ska arbeta vidare med problemen.

– Vi tar in utomstående konsulter för en intervention. Vi har inte bekräftat avtalen med konsulterna men vi ska gå vidare med dem så att de nya cheferna får en bra start. De ska få en handlingsplan där det kommer fram hur man ska reda ut situationen, vad som kan förbättras och vad som borde göras för att underlätta ork och smidighet i vardagen samt ledarskapsfrågor.

– På det sättet ska vi få en bra utgångspunkt för de två nya som kommer in. Kontrakten är ännu inte helt klara, men vi har rekryterat två nya.

Två enhetschefer istället för en

Förutom personalbristen har också det ombytliga ledarskapet under många års tid varit ett problem. Hanna Karlsson har tidigare skött jobbet som enhetschef vid sidan av jobbet som servicechef för småbarnspedagogiken.

Överenskommelsen var enligt Kjellman att hon sköter jobbet fram till jul ifjol.

– Nu hoppas vi få in de nya som rekryterats så snabbt som möjligt och förstås så behöver de också stöd. Hittills har enhetschefen fått stöd av Sirkkala skolas enhetschef.

Varför anställs två enhetschefer istället för en?

– Det som starkt kommit fram som önskemål av personalen är att man frågar efter ett närvarande ledarskap. Uppgifterna har ökat med den krävande situationen som uppstått på grund av behovet av vikarier. Vi ser ett behov av att ha ett fördelat ledarskap. Det behövs tid för att ha ett nära ledarskap och stöda grupperna som arbetar där.

Tanken är att de två enhetscheferna ska stöda varandra också.

Idag ser personalläget lite bättre ut, enligt Kjellman.

– Jag får signaler om att det är lite bättre. Men vi har ännu många som är borta, det varierar också från dag till dag.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter