Förflytta dig till innehållet

Nytt dagligt rekord för coronafall i Egentliga Finland – sjukvårdsdistriktet föreslår omedelbart striktare begränsningar för privata lokaler

På tisdagen rapporterades 112 nya fall av coronavirusinfektion i Egentliga Finland. Det är nytt rekord för en dag.

Därför föreslår Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt till Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland att omedelbart införa strängare begränsningar.

Detta skulle ske genom införandet av lagen om smittsamma sjukdomar (58 g §) i avsikt att tillfälligt stänga lokaler och utrymmen för kunder och deltagare omgående.

Det här kunde gälla bland annat idrottslokaler, gym, bastur, badhus, danslokaler samt lokaler för körer och hobbyteatrar. Nöjesparker, tivolin, innelekparker och djurparkers inneutrymmen kan också beröras, liksom allmänna utrymmen i köpcenter.

– Det är ställen där det finns väldigt hög risk för smittospridning, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

Lokalerna kan stängas för högst två veckor i taget, sedan måste ett nytt beslut fattas.

Enligt sjukvårdsdistriktets uttalande är den epidemiologiska situationen sådan att det stängningen av utrymmen skulle gälla i hela landskapet.

– Om man tycker att vi ropat på varg många gånger redan, så ska man veta att det nu inte är en ensam varg utan en hel vargflock som bara väntar på att få komma in, förklarar Pietilä situationen.

Han uppskattar att ungefär 70 procent av smittfallen i regionen är muterade varianter

Incidenssiffran, som visar antalet coronasmittade personer per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, har stigit till 163 (1.3.) i Egentliga Finland. Incidensen ökar snabbt, för en vecka sedan var siffran 130.

– Nu är det verkligen viktigt att alla tar situationen på allvar, arbetar på distans om möjligt, tvättar händerna och använder näs-munskydd. Alla sociala kontakter måste hållas till ett minimum, säger Pietilä.

För vecka 8, det vill säga 22– 28 februari är smittkällan för närvarande känd i 67 procent av fallen.

På onsdagsmorgonen var åtta patienter intagna på Åucs på grund av coronainfektion.

Under epidemin har 196 coronaviruspatienter hittills behandlats på sjukhusen inom Egentliga Finland, vilket inkluderar pågående vårdperioder.

Smittkällor i februari

  • Bor i samma hushåll, totalt 327 fall
  • På arbetsplatsen (utom social- och hälsovården), totalt 245 fall
  • Andra närstående, totalt 143 fall
  • Resor utomlands, totalt 62 fall
  • Skolor och högskolor, totalt 12 fall
  • Som patient / klient, social- och hälsovården, totalt 4 fall

Artikeln uppdaterad 3.3.2020: kl. 16.32 med utförligare lista om vilka lokaler som berörs. Kl.16:42: den aktuella lagparagrafen är 58 g. Kl. 17.16 med flera citat av Pietilä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter