Förflytta dig till innehållet

Nytt bostadsområde för cirka 1000 personer i Peltola  — vinnarna i arkitekttävling utsedda

Åbo stads material
Visionsbild av ny stadsdel kvällstid

Åbo stads material

Quadrifolia heter arkitektbyråerna MY Arkkitehdit och HIMLA Arkkitehdits bidrag. Quadrifolia betyder Ormbär som med sina fyra blad inspirerat arkitekterna. Foto: MY Arkkitehdit/HIMLA arkkitehdit


Uki Arkkiehdit samt MY Arkkitehdit tillsammans med Himla Arkkitehdit har utsetts till vinnare i arkitekttävlingen för det nya bostadsområde för cirka 1000 invånare som planeras i stadsdelen Peltola i Åbo.
Tjugofem arkitektbyråer anmälde intresse för att delta i tävlingen,  fyra valdes ut och två vann.

Arkitekterna bakom de två vinnande bidragen. Foto: Monica Forssell

Inga Åbobyråer med i tävlingen

Uki Arkkitehdit har byrå i Helsingfors, Uleåborg och Jyväskylä medan My Arkkitehdit och Himla Arkkitehdit verkar i Tammerfors. Bland de fyra byråer som utsetts att delta i tävlingen fanns inga Åbobyråer.
Tävlingsbidragen presenterades på stadshuset i Åbo på onsdagsförmiddagen.

Flygbild över stadsträdgården i Peltola. Foto: Åbo stad


 

Det aktuella området finns på bilden till höger om Ilpoisvägen. Foto: Monica Forssell


Området som så småningom ska få en ny detaljplan är ungefär 11 hektar stort och beläget cirka 3 kilometer från Åbo centrum.  Tomtmarken ägs av Åbo stad  samt Åbo och S:t Karins kyrkliga  samfällighet.
I dag finns stadens före detta stadsträdgård i området och samfälligheten har olika slag av lagerverksamhet i Peltola. En del av marken är obebyggd.
Mitt emot den före detta stadsträdgården finns Åbo begravningsplats och mellan de två områdena löper den livligt trafikerade Nylandsvägen.

I bidraget ”Havina” finns mycket grönt och områdets ursprungliga identitet har bevarats, anser juryn. Foto: UKI Arkkitehdi


I uppdraget ingick att planera området så att höghus och småhus med  en sammanlagd våningsyta på max 50 000 kvadratmeter får rum.
Uki Arkkitehdits bidrag ”Havina” (på svenska ”Sus”) får av tävlingsjuryn beröm för kvarterstänk och mysiga gator mellan husen. I Havina ingår ändå rätt stora parkområdena och det här gav juryn minuspoäng för.
I My arkkitehdits /Himla arkkitehdits bidrag Quadrifolia (på svenska ”Ormbär”) var det motsatsen, det vill säga alltför tätt och alltför många hus som gjorde juryn betänksam.
Arkitekterna hade fått in cirka  70 000 kvadratmeter på området. Det här ansåg juryn att var för mycket.
I övrigt får bidraget Quadifolia beröm för att beakta trafikbullret från Nylandsvägen och för att utnyttja olika slag av arkitektur i planen.

Parkeringsplatserna ett problem

Meningen är att det i Peltola, där det redan sedan tidigare finns småhus, småskalig industri och höghus ska skapas ett helt nytt bostadsområde där höghus och småhus samsas om utrymmet. Ungefär 1000 nya invånare har man tänkt att ska kunna bosätta sig i området.
En stor utmaning för arkitekterna kommer att vara parkeringsplatserna. En del av området är nämligen grundvattenområde och det är inte tillåtet att bygga under jorden.

Allt fler Åbobor och allt fler som vill bo centrum

Antalet invånare i Åbo  ökar med ungefär 2500 per år och det finns ett stort behov av nya bostäder i staden.
Trenden i Åbo är, liksom  på andra håll i landet, att människor vill bo nära arbetsplatser och butiker. I Åbo innebär det här att också svåra tomter, som till exempel den i Peltola, nu tas i bruk.

Klart om fem år?

Projektet i Peltola går nu vidare så att tävlingsjuryn föreslår för stads- och miljöplaneringsnämnden i Åbo att arkitektbyråerna bakom de två vinnande bidragen planerar vidare tillsammans.
Sedan görs en ny detaljplan för området så småningom upp. Tanken är att detaljplanen behandlas i stadsfullmäktige sommaren 2020.
En försiktig gissning är att de första invånarna kan flytta in tidigast om fem år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter