Förflytta dig till innehållet

Nyårsraketerna orsakar stress och panik också för de vilda djuren

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Att nyårsnatten och andra tillfällen då det skjuts en massa raketer innebär onödigt lidande och till och med död för hus- och sällskapsdjur har vi alla hört talas om och kanske själv upplevt men att det också medför stort lidande för naturens vilda djur kanske man inte kommer att tänka på. När skjutandet bryter ut reagerar också skogens djur starkt och försöker fly undan oljudet.
På vintern går stannfåglarnas hela liv ut på att spara energi. Det gäller att under dagtid försöka hitta så mycket näring som möjligt och att, genast då det skymmer, söka en trygg viloplats för att klara den kalla natten. Efter att fåglarna har hittat sina viloställen kan de inte längre flyga omkring eftersom de inte ser i mörkret.
Men, då raketerna börjar vina och explodera jagas flockvis med fåglar iväg från sina viloplatser och de flyger i panik uppe på himlen. Med hjälp av väderleksradar har man i naturen och nära vattendrag sett att flockar av tusentals änder och småfåglar flyger upp till till och med 1 000 meters höjd fast de annars bara flyger på cirka 100 meters höjd. De bländade fåglarna, mest mesar och koltrastar, söker sig mot ljuset, kolliderar med föremål och byggnader eller dör av hjärtslag eller andra skador då de dimper ner på marken. De som inte dör under själva raketskjutandet flyger ofta omkring i timmar innan de vågar sig ner för att försöka hitta en ny viloplats. De har då förbrukat sin energireserv och kan dö av kyla och svält innan morgonen gryr. Under nyåret dör det flera tusen fåglar enbart i Finland.
Det är glädjande att så många butiker har slutat sälja raketer! Men tyvärr är det ännu alldeles för lätt att skaffa sådana. Till riksdagen har på hösten inlämnats ett medborgarinitiativ, med 65 400 namn, som vill förbjuda konsumenterna att skjuta raketer och i stället överföra eventuellt skjutande till professionella entreprenörer. Om man inte helt vill förbjuda de traditionella raketerna för konsumenterna borde man istället effektivt göra reklam för de i samma prisklass varande helt ljudlösa raketerna. Jo, det finns sådana också.
Raketskjutandet innebär alltså mycket onödigt lidande. Varje år skadas också många människor. Dessutom förorenar raketerna miljön och skräpar ner.
Är det verkligen värt att för några sekunders glädje förorsaka så mycket skada och lidande för både människor, djur och miljö?
Gott Nytt År!
Eläinten Ääni – Djurens Röst
Britt-Marie Juup

Dela artikeln

En kommentar: “Nyårsraketerna orsakar stress och panik också för de vilda djuren

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter