Förflytta dig till innehållet

Nya svenska skolan i S:t Karins får konst från Kimitoön – blir en sevärdhet

Kvinna sitter vid ett bord och ser på bilder.
Kimitoökonstnären Ritva Kovalainen skapar skogs- och naturinspirerad konst i Hovirinta skolan. Exakt hur konstverken kommer att se ut är tills vidare en hemlighe. Foto: Privat

Den som har haft förmånen att besöka daghemmet Silva i Kimito vet hur konst kan lyfta också den tråkigaste vägg eller dörr.

I Silva har bland annat fotografen Ritva Kovalainen och konstnären Pive Toivonen skapat fantasieggande skogs- och undervattensmiljöer. 

Nu är Ritva Kovalainen aktuell i S:t Karins där hon tillsammans med Erika Kallasmaa kommer att stå för konsten i nya Hovirinta skolan. S:t Karins stad har reserverat en del av byggbudgeten för konst. 

Tema är naturen, skärgården och S:t Karins vackra ekskogar. Kallasmaa står för konsten utomhus och Kovalainen för konsten inomhus.

Ett träd utan blad.
S:t Karins vackra gamla ekar kommer att vara en del av konsten. På skolgården kommer man också att plantera en ek.

Kovalainen använder en teknik där fotografier utgör grunden. Fotografierna bearbetas så att de liknar ritade teckningar och fogas sedan ihop till stora sagolika kollage.

I Hovirinta skolan kommer glasväggar, totalt 23 meter, att få 1,40 höga bilder av vindpinade tallar, insekter och fåglar i närbild. Bilderna ska fungera som väggarnas insynsskydd.

— I bilderna finns också alltid någon som erfar naturen. En människa, en varelse eller ett barn berättar Kovalainen.

I skolans matsal skapar Kovalainen två stora landskap, nio meter höga var och flera meter breda. De kommer att föreställa skärgårdsnatur. Utöver skärgårdslandskapen kommer matsalen också att prydas av ekskogar.

Byggställningar.
Nya Hovirinta skolan blir klar 2022. Foto: Monica Forssell

Som en del av konsten ordnar konstnärerna verkstäder för barnen. Det blir utflykter till de närbelägna skogarna och lerskulpturer. Både barn och skulpturer ska fotograferas och fogas till de fiktiva landskapen. 

Ytterligare en del av projektet är 15-20 olika slags matbrickor med detaljer ur konstverken.

— Det är härligt att syssla med det här projektet, konstaterar Kovalainen som nu är i det skedet att fotografierna ska printas ut på glasväggarna. Efter att glasen fått sina bilder bearbetas de till väggar.  

Måste tåla slitage

Att integrera konsten i arkitekturen har krävt studier i teknik och noggranna avvägningar. Alla material måste vara sådana att de tål att vidröras och tål slitage. Att ytorna är stora gör inte utmaningen mindre.

Pärmen av fotosamlingen Meren maa - Havets land av Ritva Kovalainen och Pekka Turunen fotad uppifrån
Ritva Kovalainen och Pekka Turunen utkom för något år sedan med boken Meren maa- havets land, bilder från Ååbolands skärgård. Foto: Ville Poutanen

Kovalainen, vars konst har kraftigt fokus på skog och natur, är bekant med skogarna i S:t Karins sedan tidigare. I Pikis, som hör till S:t Karins, finns Finlands äldsta och tjockaste ek, Lyydikkälä eken, som är över 1000 år gammal.

Att just ekskogarna får breda ut sig i skolan känns rätt då det också finns planer på att plantera en egen ek på skolgården.

— Det som motiverar mig är tanken på att mina verk kan bidra till att barnens och de vuxnas känsla för naturen stärks och att de inspireras att röra sig i naturen. 

— Det känns också fint att man i staden är beredd att satsa på barnen och deras uppväxtmiljö, säger Kovalainen.

Inbyggd i konsten i skolan finns också en önskan inför framtiden. Nämligen att de fiktiva skogsvärldar som tar plats ska visa på den rikedom som våra skogar kan erbjuda, om de förvaltas väl.

Hovirinta skolan, som kommer att inhysa både den finska Hovirinta skolan och S:t Karins svenska skola ska stå klar 2022.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter