Förflytta dig till innehållet

Nya prover tagna: Houtskärsbor ska nu koka sitt vatten

Vattenprover i Houtskär visar att invånarna som är anslutna till vattenverket i Näsby nu ska koka sitt vatten innan de dricker det.

I torsdags meddelade staden att vattenprov som har tagits i vattennätet i Houtskär i tisdags visar att det finns koliforma bakterier i vattnet.

De koliforma bakterierna är Escherichia coli-bakterier som är fekala bakterier. I proverna hittades även enterokocker, också de är fekala.

Nu har alltså staden meddelat att vattnet ska kokas om man ska dricka det.

Dricksvattnet ska kokas i 5–10 minuter.

Kloreringen av vattennätet påbörjas under fredagsförmiddagen.

Smak- och luktstörningar uppstår eftersom klorhalten justeras ganska högt. Klormängden hålls dock på en sådan nivå att det är säkert att använda vattnet.

Då kranvattnet börjar lukta och smaka klor rengörs fastighetens rör från eventuella mikrober. Vattnets drickbarhet kan dock inte fastställas utan provtagning.

Nya vattenprover tas måndagen 18.7 och provsvaren fås under onsdagen 20.7.2022. Staden rekommenderar att vattnet kokas tills provresultaten är rena.

Artikeln uppdaterad 11.55. Preciserad om Näsby 14.11.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter