Förflytta dig till innehållet

Nya Nagu-Korpo-färjan på jungfrutur – road Christer Friis var först ombord

Tuuli Meriläinen
man i bil
Av en slump råkade det sig så att skärgårdsnämndens ordförande Christer Friis var den allra första som körde ombord på Nagu-Korpo-färjan idag då den körde sin jungfrufärd. "Jag är på väg från Åbo till Houtskär, och detta var inte planerat", säger Friis.

Det råder spänd förväntan ombord på den nya färjan som från och med klockan 11 idag ska trafikera rutten mellan Nagu och Korpo.

Uppe i styrhytten sitter Ingvar Backlund, som i dag har fått äran att styra L-317 på dess jungfrufärd med bilpassagerare ombord, och han är i alla fall till synes lugn. Backlund är till utbildningen inrikesskeppare, maskinskötare och vaktman. Rutten mellan Nagu och Korpo är mycket bekant för honom eftersom han ända tills nu arbetat på färjan Prostvik 1 som rymmer 30 personbilar. Nere på däck som trafikdirigerare jobbar idag Ivo Corda.

man som sitter i styrhyttTuuli Meriläinen
Veteran. Det är Korpobon Ingvar Backlund som i dag är skeppare på L-317 mellan Nagu och Korpo. ”Det är den största färja jag kört”, säger han. Backlund har ända tills nu jobbat på Prostvik I som trafikerat på samma rutt.

– Det här är den största färja jag kört. Den har mera vikt och det känns när man kör, säger Backlund och menar att han kör lite försiktigare nu i början, trots att han är mycket rutinerad från förr.

Han berättar att många passagerare han talat med förra sommaren varit glada över att kapaciteten på rutten skulle bli större.

– Det har blivit bilar kvar på stranden, också nu i vinter, då den tunga trafiken tagit mycket plats på färjan, säger han.

Då klockan närmar sig elva får de första bilarna äntligen köra ombord, och det visar sig lite överraskande vara Houtskärsbon och skärgårdsnämndens ordförande Christer Friis som sitter i den allra första bilen.

– Det var faktiskt inte planerat, säger han klart road.

Det var Friis som formulerade den skrivelse där man ifrågasatte planerna på att färjan mellan Nagu och Korpo skulle köras som virtuell vajerfärja med lägre behörighet för besättningen. Friis säger att L-317 har samma kapacitet som L/A Stella som kör mellan Galtby och Houtskär men att det för Stella krävs att den som styr färjan har vaktstyrmansbrev.

– Jag hoppas att inga olyckor ska hända på denna rutt, säger han.

Friis tycker ändå att det är bra att köbildningen i Pärnäs nu minskar i och med den nya färjan.

– Nästa flaskhals blir nu Galtby, säger han.

människor i bilTuuli Meriläinen
Mikko Keinonen och barnen Stella och Filippa Clayhills är på väg till farmor och farfar i Houtskär. ”Vi hoppas att det nu blir smidigare trafik för alla som bor här”, säger Keinonen.

Ombord på färjan finns också sportlovsfirare. Mikko Keinonen med barnen Stella och Filippa Clayhills och hunden Buffa har idag startat från Borgå och är på väg till Houtskär för att fira sportlov hos farmor och farfar Monica och Åke Keinonen.

– Det är en stor sak för oss, säger Keinonen om att få åka med nya färjan på dess jungfrutur, och barnen håller med.

– Jag hoppas att det ska bli smidigare trafik nu för alla som är fast bosatta här, säger han.

Då jag frågar om de har något namnförslag för den nya färjan som nu bara heter L-317 tycker barnen att den kunde heta Stjärna, ett namn som skulle passar ihop med Stella som kör på rutten Korpo–Houtskär.

barn i bilTuuli Meriläinen
Theodor (fr.v.), Mirabelle och Filippa Mickelsson hade tillsammans med föräldrarna Martin och Eveliina kommit ombord bara för att morfar idag kör färjan. ”När vi kommer över till Nagu vänder vi och åker genast tillbaka”, berättar Martin Mickelsson.

Eveliina och Martin Mickelsson, som kör ombord i Korpo, ska tillsammans med barnen Theodor, Filippa och Mirabelle ta sig en snabbtur till Nagu ombord på färjan, sedan vänder de raka vägen tillbaka. De är här idag bara för att barnens morfar är den som kör den nya Nagu–Korpo-färjan på sin jungfrutur.

– Det händer ju inte alla dagar! säger Eveliina Mickelsson.

personer som delar ut godisTuuli Meriläinen
Finferries kommunikationsspecialist Michaela Fortelius-Rautalin och vice vd Håkan Fagerström delade ut godis åt alla passagerare ombord på nya batterihybridfärjan mellan Nagu och Korpo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter