Förflytta dig till innehållet

Nya lås till avfallskärlen – tvivelaktig investering

Avfallshanteringen i Kimito har enligt min mening skötts tämligen bra av Sydvästra Finlands Avfallsservice. Till exempel i Västanfjärd finns en avfallsinsamlingspunkt för sorterat avfall och ett kärl för blandavfall från fastigheter ute på holmarna.
Det gemensamma blandavfallskärlet har varit låst och varje fastighetsägare som använder kärlet har haft en nyckel. Varför kärlet måste vara låst kan man fråga sig; det är förargligt att alltid vara tvungen att komma ihåg nyckeln när man för bort avfall. Alla fastigheter är ju anslutna till avfallsinsamlingssystemet och betalar en årlig avgift. Ingen borde därför kunna åka snålskjuts på andra. Eller?
Nu anskaffas nya lås och nycklar med motiveringen att blandavfallskärlen missbrukas. Och alla blandavfallskärl i kommunen förses med lås. Finns det faktiskt fastighetsägare som har och betalar för ett eget kärl men för avfallet till sorteringsstationens gemensamma kärl? Har de haft nyckel eller hur har de kunnat använda kärlet? Och om tillfälliga förbipasserande vill bli av med litet avfall är det väl bättre att de slänger det i avfallskärlet än bredvid detsamma eller skräpar ned vägrenarna?
De nya låsen – Abloys nyaste modell – är inte billiga, ej heller nycklarna som nu skall kvitteras ut av fastighetsägarna. Och inte nog med att man kvitterar ut sin nyckel. Varje nyckel registreras och övervakas av ett företag i bevakningsbranschen. Inte billigt det heller.
Det hela verkar något överdrivet. Hur mycket räknar Sydvästra Finlands Avfallsservice att man sparar in genom denna operation? Allt betalas slutligen av användarna och jag befarar att räkningarna inte kommer att bli mindre, vilket ju var syftet. Däremot kommer nedskräpningen kring avfallskärlen antagligen att öka och någon kanske slänger sitt blandavfall i ett kärl för kartong…
Gästbryggan i Lammala har ett sopkärl som inte är låst. Om det låses eller tas bort gör nog kommunen sig själv en björntjänst. Borde man inte arbete för ökad snygghet och öka antalet avfallskärl samt införa ett kärl för plastavfall. Nu föder man i stället låssmeder och vaktbolag. Men Björkboda låsfabrik har man inte räddat genom denna aktion.
Blir följande steg att införa kameraövervakning av sopkärlen?
Jan-Erik Ingvall
Solstrand/Finsjölandet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter