Förflytta dig till innehållet

Nya företagare välkomnar på Björkholm

Matthijs Admiraal och Johanna Yliportimo planerar att bo året om på Björkholm. Hundarna har de räddat från gatan i Curaçao i Västindien. Foto: Markus Häkkinen


Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal kommer till mötes när färjan anländer till Björkholm i Pargas skärgård. De har bråda dagar med att få stugorna i ordning innan de första gästerna anländer till ön inom ett par dagar.
Johanna och Matthijs är de nya företagarna som tagit över stuguthyrningsverksamheten på ön efter att paret Gulle och Kurt Kronehag, båda 82 år gamla, lade ner verksamheten förra året.
Johanna, som kommer från Åbo, och Matthijs som är holländsk, bodde på ön Curaçao i Västindien när de fick veta att en ny företagare söktes till Björkholms semesterby.
De såg det som en chans att flytta tillbaka Johannas hemtrakter.
De flyttade ut till Björkholm efter påsken. Nu städar de stugorna, målar husknutarna vita, kopplar vattnet till stugorna, kontrollerar skorstenarna, målar hyrbåtarna och mycket mera.
– Det är en lång att göra-lista som aldrig tar slut. Dagarna bara flyger iväg, ibland blir klockan 20 på kvällen innan jag inser att jag inte ätit något under dagen, berättar Johanna.
Vid sidan av arbetet med att ställa i ordning stugorna tar de emot bokningar per telefon och e-post. De har också upprättat ett elektroniskt bokningssystem.
Från slutet av april till första veckan i juni är det redan många fiskare som bokat stugor. Många hobbyfiskare kommer från de baltiska länderna på våren och hösten.
Medan vi går runt och tittar på de olika byggnaderna får Johanna ett samtal från Lettland. 10 fiskare vill hyra stugor och motorbåtar i maj. Hon skriver upp bokningen i ett häfte och lovar återkomma och bekräfta att det finns lediga stugor.

Egen brygga. Det finns flera bryggor längs med stranden där gäster kan förtöja sin båt. Foto: Markus Häkkinen


Det har redan kommit en del bokningar för juli, men i juni är det ännu ganska tomt i kalendern.
– Öns kapell är inte ännu bokat för missommarhelgen. Så det går ännu att ordna ett missommarbröllop i skärgården! säger Johanna.
En del gamla gäster har ringt och varit orolig om mycket kommer att förändras i och med de nya ägarna. Johanna och Matthijs försäkrar att konceptet förblir detsamma.
– Jag tror att folk som kommit hit år efter år söker ett enkelt sommarboende. Man checkar in och sedan är man fri att göra vad man vill. Stugorna är också lite avskilt från varandra så man får vara ifred.
Man kan också hyra en motorbåt under vistelsen och förtöja den vid sin egen brygga vid stugan.
– Men vi vill att det ska vara roligt här så vi har också planer på olika aktiviteter, tillägger Johanna.
De tänker bland annat bygga en frisbeegolfbana. Den nuvarande minigolfbanan vid hamnen är gammal och i ganska dåligt skick.
– Vi får fundera vad vi gör med den. Minigolf är inte riktigt i ropet längre, konstaterar Matthijs när vi går förbi banan.
Det finns också en naturstig på ön, men de skulle vilja uppgradera den också. Orientering och kurser av olika slag finns det också idéer om.
Med dessa olika aktiviteter vill de locka människor att besöka Björkholm också för en dagsutflykt. De har också ändrat prissättningen och bokningssystemet så att det ska uppmuntra till att också boka kortare vistelser än en eller en halv vecka.
Det råder ingen brist på idéer för att utveckla turismverksamheten på Björkholm, men däremot tidsbrist.
– Vi kan inte göra allt på en gång. Först måste vi göra det nödvändiga för att öppna ön och sedan kan vi ordna olika aktiviteter, säger Matthijs.

De större stugorna för sex personer har en soffgrupp. Både stugorna och möblerna är gamla. Foto: Markus Häkkinen


Husen är i behov av renovering och fasaderna borde få ett lyft. Men paret tar det steg för steg. De började med att ta bort hönsnätet som fungerade som staket på stugornas terrasser och satte nya plankor istället. En del husknutar och takkanter har de redan hunnit måla vita.
För tillfället bor paret i en av hyrstugorna. Det vet inte ännu säkert var de ska sova på sommaren då alla stugor förhoppningsvis är uthyrda.
– Vi har en segelbåt, så där kommer vi kanske att bo. Men Matthijs är så lång att han inte kan stå i den, konstaterar Johanna.
Planen är att de ska bygga ett eget hus åt sig och bo på Björkholm året om. Men bygglovsprocessen är i mitten. Hur det blir nästa vinter vet de inte ännu.
– Vi lever i nuet, säger Johanna.

Björkholms semesterby
Ligger i Pargas södra skärgård, 45 km söder om Åbo.
Nås med förbindelsebåt från Granvik, Pargas (15 minuter).
Har 11 uthyrningsstugor, en bastu för 15 personer, en konferenssal och ett kapell.
21 motorbåtar för uthyrning.
Ön är 83 hektar. 2,5 kilometer lång och 800 meter bred.

Första stugorna hyrdes ut 1964

Det här var den första stugan som Kurt och Gulle Kronehag byggde på 60-talet. Foto: Markus Häkkinen


Gulle och Kurt Kronehag var pionjärer inom skärgårdsturism när de började hyra ut stugor på Björkholm år 1964. När paret förra året meddelade att de trappar ner gick Åbolands skärgårdsstiftelse (grundad 2008) in som mellanhand. Kronehag arrenderar ut semesterbyn till stiftelsen som i sin tur arrenderar ut verksamheten till de nya företagarna Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal.
Åbolands skärgårdsstiftelse har samma arrangemang på Brännskär.
Av sju aspiranter valde stiftelsen Johanna och Matthijs att ta över stuguthyrningsverksamheten.
Åbolands skärgårdsstiftelse är en icke-vinstbringande stiftelse och får ingen ekonomisk vinning av arrendeavtalet. Stiftelsens syfte är att verka för en levande skärgård. Den vill stöda möjligheterna till fast boende och inflyttning till skärgården. Tyngdpunkten i stiftelsens arbete ligger på den yttre skärgården.

Hem till Åboland efter tio år utomlands

Matthijs Admiraal och Johanna Yliportimo njuter av den vilda naturen i skärgården. De var beredda på nya utmaningar efter flera år i tropikerna. Foto: Markus Häkkinen


Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal njuter av den vackra naturen och tystnaden på Björkholm.
Under det senaste året har paret gjort ett stort miljöombyte. Innan de flyttade till Finland bodde de tre år på ön Curaçao i Västindien norr om Venezuela.
Johanna har rest och bott på olika håll i världen de senaste 10 åren och längtade tillbaka till sina hemtrakter.
Hon läste en artikel om att nya företagare söktes till Björkholm i Pargas.
– Det lät som en ny plan. Vi hade inte tänkt stanna hela livet i Curaçao och på det här sättet skulle vi båda kunna få arbete i Finland, säger Johanna.
Matthijs är från Nederländerna. Curaçao hör till Konungariket Nederländerna.
– Vi hade så där halvt gjort Holland så nu var det Finlands tur. Jag har saknat naturen, rågbröd och salmiak, säger Johanna.
– Vi har också saknat att ha olika årstider. I Curaçao var det bara hett hela tiden, tillägger Matthijs.
Johanna är från Åbo. Hon gick gymnasiet i Katedralskolan och studerade sedan vid Åbo konstakademi. Efter studierna reste hon utomlands till Nya Zeeland. Där jobbade hon i besättningen för en segelbåt i ungefär två år och reste sedan runt i Australien och Asien.
Matthijs är från början byggnadsingenjör och jobbade drygt åtta år på en arkitektbyrå i Holland.
– Sedan gjorde jag en klassisk ”Jag vet inte vad jag ska göra”-resa i ett år och reste runt i Nya Zeeland, Australien och Asien. Under den resan kom jag fram till att jag inte vill jobba 40 timmar i veckan bakom en dator. Jag började studera till geografilärare när jag kom tillbaka till Nederländerna, berättar Matthijs.
Matthjis och Johanna träffades i Nya Zeeland. Men Johanna ville inte bo i Holland så när Matthijs var klar med sina lärarstudier begav de sig till Curaçao som är ett autonomt område inom konungariket Nederländerna. De har samma läroplan som i Nederländerna och pratar holländska i skolan så Matthijs kunde jobba som lärare där.
Johanna lärde sig dyka i Curaçao och jobbade sedan med att köra ut dykturister till olika platser.
Johanna är 35 år och Matthijs 34. De har också jobbat några gånger inom turism under vinterssäsongen i Lappland.
De har med andra ord erfarenhet av turismbranschen, men inte av företagande.
– Det är just som folk har sagt att när man inte har arbetstid och får lön så märker man bara plötsligt att man arbetat en massa timmar. Men vi tycker ju att det är roligt, säger Johanna.
Just nu njuter de av tystnaden och lugnet på ön, men ser framemot att träffa alla gäster när de börjar komma till Björkholm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter