Förflytta dig till innehållet

Nya fiskebegränsningarna för att skydda saimenvikaren börjar gälla i dag

Mervi Kunnasranta/Miljöförvaltningen
Saimenvikare ligger på ett isflak
På 2000-talet har saimenvikaren ökat i antal från cirka 240 till omkring 420-430.

Nya fiskebegränsningar i Saimen träder i kraft i dag, lördag. Fiskebegränsningsområdet utvidgas med 243 kvadratkilometer och är nu 2 800 kvadratkilometer stort.

Inom begränsningsområdet är nätfiske fortfarande totalförbjudet under tiden 15 april – 30 juni. Under vissa förutsättningar får man använda ryssjor som har en flyktlucka.

Uppskattningsvis 49 000 personer fritidsfiskar i Saimen, och hälften av fångsterna fås med hjälp av olika nät.

Populationen växer

På 2000-talet har saimenvikaren ökat i antal från cirka 240 till omkring 420-430.

– Vårt viktigaste mål är att se till att den enastående och värdefulla saimenvikarpopulationen fortsätter att växa även i framtiden, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Centern) i ett pressmeddelande.

Halvtidsmålet på 400 saimenvikare uppnåddes sex år i förtid. För att nå resultatet har man utvecklat fisket så att det är tryggt för saimenvikaren och förbjudit redskap som är farligast för den.

– Populationen har på ett fint sätt växt genom begränsningar och ett ihärdigt samarbete på lokal nivå. Därför tror jag att det finns plats för både vikaren och fisket i Saimen även i fortsättningen, fortsätter Leppä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter