Förflytta dig till innehållet

Nya Åbo – Finlands hippaste stad


Åbo kan erbjuda allt som man kan förvänta sig av en större stad i Finland, det här gäller både möjligheter och utmaningar. Den stad som vill klara sig de kommande årtiondena, måste redan i dag veta vad den vill. Den måste våga.
Åbo genomlever en stor förändringsprocess. Det här gäller i synnerhet stadsbilden i Åbo. Åbo centrum kommer om några år att ha genomgått en totalrenovering, i alla fall nästan. Ortodoxa kyrkan och några andra byggnader kommer att få representera förgången tid. Trots detta har också dessa byggnader sin givna plats i gatubilden. År 2021 kommer Åbo att ha ett nytt centrum inkluderande förnyade affärskvarter kring torget. Åbo får Finlands hippaste centrum.
Många andra stadsdelar genomgår också en totalrenovering. Kuppis blir en mångsidig helhet, områden kring Aura å förnyas och hamnen blir toppmodern. Även nya bostadshus byggs och gamla renoveras. Listan över nya projekt är lång och det är omöjligt att räkna upp alla projekt utan att fylla hela tidningen.
Åbo har som målsättning att bli Finlands hippaste stad. Staden har kanske inte tänkt på saken ur just den synvinkeln och med den målsättningen, men det är just precis vad man håller på att göra. För att klara sig i kampen när människor väljer boplats eller då företag väljer etableringsort måste man vara hipp och kunna erbjuda attraktiva miljöer.
Åbo måste våga satsa, trots att man samtidigt är tvungen att minska driftskostnaderna med 50 miljoner euro. Det absolut viktigaste att komma ihåg är att de flesta av investeringarna i till exempel Åbo centrum inte görs med stadens pengar, stadens planläggningsbeslut endast möjliggör satsningarna. Denna konstellation, offentliga planerar – privata bygger, är något som ofta glöms bort och som man lätt kan få en felaktig bild av genom att läsa olika diskussionsforum, där människorna skriver först och tänker sen eller i värsta fall bara skriver. Om all den negativa energi som sätts på att kritisera skulle kunna omvandlas till energi, kunde Finland stänga alla kärnkraftverk.
Egentligen finns det bara två alternativ. Det är att tro på framtiden eller att låta bli att tro på framtiden. Åbo har valt att tro på framtiden, signalen är entydig. Att tro på framtiden kräver både mod och en klar målbild. Utöver framtidstro måste man våga skilja sig ur mängden. Man kan skilja sig ut mängden både positivt och negativt. Även här har Åbo lyckats använda hela skalan, allt från kraftig drive inom näringslivet till dyra teaterrenoveringar. Aktivitet är ändå det viktigaste, genom aktivitet och synlighet får också nya aktörer upp ögonen för Åbo.
Kan tvåspråkiga Åbo bli Finlands hippaste stad också på svenska? Diskussionen om hur den svenskspråkiga synligheten i Åbo kunde stärkas saknas. För att komma igång måste man hitta en aktör som tar sig an frågan. Hur ska svenskan synas i den nya stadsbilden? Åbo Svenska Teater finns vid salutorget. Kommer teatern att vara det enda landmärket på svenska också i framtiden? Varje aktör på svenska i Åbo har orsak att tänka på hur man kan bidra till att Åbo syns och hörs också på svenska.
Det finns flera starka svenska aktörer i Åbo, men de flesta håller låg profil i fråga om synlighet i gatubilden. Varför? Syns man inte, så finns man inte.
Tyvärr finns det flera tecken på att svenskspråkiga aktörer är ivriga på att synas på finska, medan intresset för finskspråkiga aktörer att synas på svenska är betydligt lägre. Ur en kommersiell synvinkel är det här säkert logiskt, men med tanke på att hålla Åbo tvåspråkigt är det bekymmersamt.
När Åbo blir Finlands hippaste stad öppnar det nya möjligheter. När grannkommunerna märker att Åbo är attraktivt kan det i framtiden bli enklare att diskutera en samgång mellan Åbo, S:t Karins och Reso. En sådan lösning skulle stärka landskapets konkurrenskraft och ur hela regionens synvinkel finns det många fördelar.
Och vad är då hipp? Det kan omskrivas till ungefär: Populär i tongivande kretsar. Synonymer är modern, kul eller häftig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter