Förflytta dig till innehållet

Ny vinkolumn i ÅU: Att intressera sig för vin behöver inte vara snobbigt

Foto: Pia Heikkilä

Att lära sig mera om vin är varken pretentiöst eller snobbigt.
Det är Robin Sjöstrands fasta åsikt.
Han är ÅU:s nya vinkolumnist och kommer i sin spalt ”Vin för opretentiösa” att guida läsarna till att lära sig mer om vin.
– Det viktigaste är att veta vad man gillar. Och lära sig varför man gillar vissa sorter bättre än andra, säger Sjöstrand.
Han har själv aktivt intresserat sig för vin i drygt 10 år.
Intresset väcktes då han jobbade på restaurang och fick en inblick och lite utbildning i vinkunskap.
– En kväll satte jag mig ner och hällde upp i glas det som blivit kvar ur fyra bordssällskaps flaskor, för att smaka och testa. Det var första gången jag riktigt insåg hur olika viner kan smaka, säger Sjöstrand.
Sedan dess har han läst och lärt mycket mer.
Det senaste är en examen på nivå två i internationella vinorganisationen Wine &Spirits Education trusts vinutbildning.
– Jag följer aktivt med det som skrivs och diskuteras om vin i olika bloggar och poddar, och har lärt känna många kunniga människor att diskutera vidare med, säger Sjöstrand.
Sjöstrand poängterar att vin och vinkunskap inte är något att vara rädd för. Den linjen kommer att vara en röd tråd i hans vinspalt.
– Man behöver inte lägga ut en förmögenhet för att få ett gott vin. Och så länge man själv tycker att något smakar gott spelar det ingen roll vad experterna säger.
Förutom vin är matlagning en passion. Sjöstrand har tidigare bjudit ÅU:s läsare på recept – senast i årets sommarbilaga – och han älskar att laga mat.
Allt från etniskt kök till franska klassiker och husmanskost.
– Och naturligtvis vill jag kombinera med ett passande vin. Det har blivit lite av en sport att försöka få en så god kombination som möjligt, säger Sjöstrand.
Vilka viner gillar du bäst?
– Just nu är druvan Pinot noir en favorit vad gäller röda viner. Och en tysk riesling om jag ska dricka vitt.
Till vardags jobbar Sjöstrand, 35, som kommunikatör och redaktör för Finlands svenska sång- och musikförbund och dess tidning Resonans.
Han har studerat svenska vid Åbo Akademi och tidigare jobbat som ÅU-reporter.
Sommarstugan – ett renoveringsprojekt – finns i Houtskär. Förutom mat och vin är svampplockning är en kär hobby. Och körsång – Sjöstrand sjunger i kören ”MIAÅ – Män i arbetsför ålder” i Åbo.
Vinspalten kommer att publiceras var tredje vecka.
LÄS ROBINS FÖRSTA KOLUMN: Goda viner – inte dyra viner

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter