Ny tränare men läget alltjämt prekärt

ÅIFK hade flera juniorer i uppställningen. Unge högerbacken Aleksi Leskinen har gott om motspelare bredvid sig på bilden, men klarade sig överlag bra mot det rutinerade motståndet. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLL
Herrtrean

En sak framgick med all tydlighet för dem som såg fredagens möte i division 3 i Idrottsparken. Pallo-Iirot anno 2017 är ett bättre lag än Åbo IFK. Gästerna från Raumo vann med 2–0 efter ett senkommet mål i vardera halvleken.

För Åbokamraterna är uppförsbacken fortfarande brant och sluttande. Laget har bara en seger på de sju senaste matcherna och avståndet till manskapen nedanför nedflyttningsstrecket har krympt på ett oroväckande vis.

Nygamle tränaren Petteri Joensuu skönjde ändå en del positiva tecken efter mötet med tabelltrean. IFK:s ungdomliga backlinje höll Iirots erfarna garde i anfallet bra stången.

– Inte kom de åt att hota oss speciellt ofta. Trots att de har några rutinerade rävar med förflutet ända upp i ligan. Våra ungdomar klarade sig överlag bra. Fast vi kanske inte skapade så många chanser höll försvarsspelet ihop kvällen igenom.

Iirot gick till ledningen ett par minuter före halvtid. Med ett slumpmål som Joensuu uttryckte det.

– Det kom en sådan där otäckt studsande boll och motståndaren slog bara till och nätade.

Målskytt var lagkaptenen Eetu Kaipio. Med en hög båge tog bollen en väg utom räckhåll för kamraternas keeper Henri Saarinen.

ÅIFK fick till stånd några halvchanser i första halvlek men trubbigheten framåt var ändå ganska påfallande. Den bästa möjligheten hade Abdi Muhamud som inne i straffområdet fintade bort en back innan skottet täcktes bort av en annan.

– Jag har svårt att sätta fingret på vad som saknas efter bara en träning med laget före den här matchen. Vi har trots allt tiden på vår sida. Fem veckor återstår av säsongen. Redan till nästa match tror jag att spelet kan se bättre ut efter en ordentlig träningsvecka.

Matchen avgjordes definitivt sex minuter före fulltid då Erol Ates passade rakt i gapet på en motspelare och Iirot vände spelet med en snabb kontring. Juho Palola blev frispelad och den gamle måljägaren begick inget misstag utan rullade bollen iskallt förbi Saarinen.

I nästa omgång den 2 september ställs ÅIFK mot tabelltvåan KaaPo på bortaplan i S:t Karins. Följande hemmamatch är det åboländska derbyt mot Pargas IF den 8 september.

ÅIFK–P-Iirot 0–2 (0–1)