Förflytta dig till innehållet

Ny sugtömningsstation på Jurmo minskade toalettutsläpp i havet

I Jurmo har den nyinstallerade sugtömningstanken servat de båtar som lagt till i gästhamnen.


Den fasta sugtömningsanläggning som Håll skärgården ren placerat ut på Jurmo har under sin första säsong insamlat nio kubik av toalettavfall.
Om denna mängd toalettavfall släpptes ut i havet skulle den ge växtpotential för uppskattningsvis uppemot 4 500 kilo alger. Allt som allt har cirka 60 kubikmeter septiavfall samlats i Skärgårdshavet under båtsäsongen.
Den populära gästhamnen på Jurmo besöks under säsongen av cirka 2000 båtar, och hamnen har cirka 80 båtplatser reserverade för gästande båtar. Eftersom närmaste sugtömningsmöjlighet ligger relativt långt borta, har behovet av en tömningsstation varit stor.
– Båtfararna har redan länge önskat sig sugtömningsmöjligheter till Jurmo, eftersom de närmaste anläggningarna tidigare låg på Björkö i nordlig riktning eller på Borstö i nordöstlig riktning. Tack vare flerpartsfinansiering kunde vi äntligen genomföra projektet, berättar Håll skärgården rens projektchef Hanna Haaksi.
Trots att utsläpp av toalettavfall i vattnet förbjöds i Finland redan 2005, visar en undersökning som Åbo universitet och Håll skärgården ren genomförde 2016 att nästan 50 procent av båtfararna åtminstone sporadiskt tömde sitt toalettavfall rätt ut i havet och som anledning till detta uppges i synnerhet att det finns för få sugtömningsanläggningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter