Förflytta dig till innehållet

Ny sälbakterie har påträffats utanför Kimitoön

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har för första gången hittat bakterien brucella pinnipedialis hos gråsälar i Östersjön. De undersökta sälarna härstammade från området utanför Brahestad och områdena längs kusten i sydvästra Finland utanför Kimitoön.
Det är sannolikt att bakterien förekommer hos gråsälar i hela kustområdet. Tidigare har brucellabakterien konstaterats hos sälar i Nordatlanten, i vattnen utanför Nordirland och Kanada, i skotska och tyska vattenområden i Nordsjön och i Stilla havet utanför Kalifornien.
Bakterien kan smitta människan, men det är mycket sällsynt, säger specialforskare, Varpu Hirvelä-Koski vid Eviras forskningsenhet för djursjukdomsbakteriologi och -patologi.
– Ute i världen har det rapporterats endast ett fåtal sjukdomsfall hos människan som uttryckligen orsakats av bakterien brucella pinnipedialis. De aktuella fallen är från Peru och Nya Zeeland.
Evira informerar om upptäckten för att göra dem som hanterar sälar medvetna om riskerna med den nyupptäckta bakterien, säger Hirvelä-Koski. Sjukdomssymptomen påminner om influensasymptom med ont i leder och feber.
Bakterien är inte dödlig för sälarna och sälstammens storlek påverkas inte, säger Hirvelä-Koski.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter