Förflytta dig till innehållet

Ny psykoterapeututbildning startar vid ÅA hösten 2023

Hösten 2023 inleder Åbo Akademi en psykoterapeututbildning med inriktning på kognitiv beteendeterapi i samarbete med svenska KBT-Akademin. Antagningen till utbildningen äger rum våren 2023. 

Det här är den andra psykoterapeututbildningen som startar vid Åbo Akademi. En utbildning med integrativ inriktning startade redan den här hösten.

Bristen på psykoterapeuter i Finland har under en längre tid diskuterats och lyfts upp i medierna. Ökande psykisk ohälsa är en orsak till problemet.  

LÄS OCKSÅ

– Med hjälp av dessa utbildningar kommer det på sikt att bli lättare att få tillgång till psykoterapi även på svenska, vilket för närvarande är extra svårt i vissa regioner, säger Peter Nynäs, dekan för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. 

Kraven på psykoterapeututbildning skärptes i början av 2010-talet och utbildningen knöts till universiteten, vilket har skapat nya utmaningar.

Det har inte heller varit självklart att hitta utbildare för psykoterapeututbildningar på svenska, särskilt för vissa inriktningar. Nästan all psykoterapeututbildning på svenska i Finland har hittills i praktiken haft psykodynamisk inriktning.

– Det finns ett stort behov av andra terapiformer och sådana som flexibelt kan användas både i korta och långa terapier. Vi är nöjda med att vi vid sidan av den integrativa utbildningen nu också kan utbilda psykoterapeuter med mera specifik inriktning på kognitiv beteendeterapi, säger Katarina Finnilä, universitetslektor i psykologi som leder utvecklingsarbetet vid Åbo Akademi. 

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en terapiform förankrad i kognitiv-, inlärnings-, utvecklings- och neuropsykologi.

Inom KBT jobbar man med tankar, känslor, kroppsliga förnimmelser och gärningar.

Målet är att varsebli och analysera bakgrund, mönster, motiv, och konsekvenser av beteenden och via färdighetsträning öka förutsättningarna för förändring.

Den 1 december klockan 18–19.30 arrangeras ett informationsevenemang om utbildningen som riktar sig till alla som är intresserade av att ansöka om studieplats. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter