Förflytta dig till innehållet

Ny plats aktuell för Kimitoöns minigolfbana – om inte motstånd igen sätter stopp

Emilia Örnmark
Bild av en skogsdunge och hörnet av ett stenhus.
Platsen för minigolfbanan är på bilden rakt fram, där det syns en skogsdunge. Lekparken ligger till höger, Ruukin sauna till vänster.

En ny klätterställning och en vippgunga är på plats invid idrottsplanen i Dragsfjärd. Ett utkikstorn format som en älg finns uppe på Korsklinten i Västanfjärd. Förberedelserna för en miniarena i Rosala är på slutrakan. Alla dessa projekt är resultat av årets satsning på deltagande budgetering i Kimitoön.

Men minigolfbanan – röstvinnaren i Kimitoöns deltagande budgetering 2022 – syns fortfarande inte till. Hur kommer det sig?

Frågan går till Kimitoöns fritidschef Bosse Ahlgren.

Han svarar att problemet har varit placeringen. Föreslagna platser har stött på motstånd från allmänheten. Tidigare har en plats invid lekparken mitt emot biblioteket i Dalsbruk varit aktuell, men nu tänker man om.

LÄS OCKSÅ

Ny plats vid Ruukin sauna

Den nya platsen finns i närheten av lekparken, nämligen mitt emot Ruukin Sauna där en grusväg går upp från Parkvägen till Dalsbruksvägen.

– Det här är ett oanvänt och inte omskött område som skulle komma till användning, säger Ahlgren.

karta över grönområde i en byMapcreator/Emilia Örnmark
Den nya platsen för minigolfbanan är utmärkt med svart flagga på kartan.

Nu ska planering av nödvändiga markarbeten starta. Ahlgren har fått grönt ljus för placeringen av både kommundirektören och en landskapsarkitekt.

De gamla träden som finns här i närheten ska sparas.

Ahlgren säger att planering och utförande kommer att starta förutsatt att det inte blir hårt motstånd efter ÅU:s artikel om den nya platsen.

foto av ett grönområde. LÄngre bort en stenbyggnad och en skogsdunge. Emilia Örnmark
Den nya platsen för Kimitoöns minigolfbana är skogsdungen mittemot Ruukin sauna. Platsen syns till höger på andra sidan av grusvägen.

Oklart vem som sköter kundbetjäningen

En av de svårlösta frågorna tidigare har varit vem som sköter kundbetjäningen, som uthyrningen av klubbor. Den frågan är inte ännu löst.

Ahlgren säger att eventuellt kunde man hyra dem från biblioteket som ligger ganska nära (men tyvärr inte bemannat efter klockan 19) eller så kunde någon villig privat företagare i närheten sköta det.

Idealiskt vore förstås om uthyrningen kunde skötas från Ruukin Sauna, men där finns just nu ingen verksamhet och den här gamla bastun är till salu för en halv miljon euro.

Minigolfbanan var år 2022 en idé av då 13-åriga Roy Viljanen i Genböle. Minigolfbanan beställdes och anlände till Kimitoön ifjol på hösten.

LÄS OCKSÅ

Banan har nio hål och kommer att uppta en yta på 300 kvadratmeter.

ÅU har vid ett flertal tillfällen fått uppgifter från kommunen om att golfbanan ska installeras: först var budet att det skulle ske inom år 2022, sedan att banan kommer att vara på plats inför sommarsäsongen 2023.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter