Förflytta dig till innehållet

Ny Nådendalsexpo håller öppet under årets sista vecka

HUMPPI. Nådendals museum finns på Mannerheiminkatu 21.


För nästan exakt 100 år sedan, strax inför julen 1917, nådde ett glädjebud den lilla familjen på Hemgatan 2 i Åbo. Då befriades familjefadern och sjökaptenen Axel Aschan från krigsfångenskap i Tyskland.
Han hade under första världskriget varit kapten på ett fartyg under engelsk flagg, då tyska krigsskeppet Möwe sköt det i sank år 1915 och tog manskapet till fånga.
Aschan var krigsfånge i två års tid och hölls i liv tack vare tyskarna. På 1930-talet skrev han artiklar i Hakkapeliitta och ÅU om förhållandena och strapatserna, men också om glädjeämnena.
Hakkapeliitta-tidningarna finns inu Nådendals museum, där det nu som bäst visas en konstutställning om Axel Aschans son Erik Aschan-Rauthovi (1906–1967). Aschan-Rauthovi gick i Åbo ritskola 1933–34 och gav upp sina studier vid Åbo universitet för att bli konstnär. Senare flyttade han med sin familj till Nådendal.
Utställningen är speciell då inte bara föremål från konstnärsfamiljens hem finns utställda men också fotografier, staffliet, färglådan, fiolen samt prylar som är skildrade på några stilleben. Konstnärens föräldrars, Axel och Suoma Aschans (f. Ekbom) fotografier och texter om deras liv är skildrade i korthet. Oljemålningar från Nådendals stads och Nådendals museums samlingar kompletterar verk från privata samlingar.
Expon hittas i byggnaden Humppi, den ena av museets två byggnadshelheter. I Humppi, som sannolikt byggdes i början av 1800-talet, finns också en arkeologisk utställning, en klosterutställning och museibutiken Säsonki.
I grannbyggnaden Hiilola pågår en julutställning. Inträdet omfattar också Hiilola.
Utställningarna är öppna den 26–30 december, varje dag klockan 12–16. I januari är det möjligt för enskilda grupper att bekanta sig med Aschan-Rauthovi-expon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter