Förflytta dig till innehållet

Ny lag försämrar service för äldre

Åbo Underrättelsers logo

Det hänger orosmoln över äldres service.

Förslaget till en ny funktionshinderlag behandlas som bäst i riksdagen och förslaget riskerar att försämra servicen för många seniorer.

Om lagen godkänns som sådan kommer den att innebära en drastisk försämring av tillgången till handikappservice, såsom färdtjänst och ändringsarbeten i bostaden, för äldre.

Lagförslaget innehåller en ny åldersbestämmelse, som innebär att lagen i praktiken inte längre skulle ge äldre med funktionshinder rätt till handikappservice, ifall handikappet utvecklats i samband med åldrandet.

I dagens läge är en stor del av klienterna inom handikappservicen äldre.

Över 60 % av klienterna inom färdtjänst och över 50 % av dem som beviljas ändringsarbeten i bostaden, såsom byggande av ramper för att underlätta rörelse, är över 65 år.

I och med lagändringen blir många äldre tvungna att betala för servicen själva – eller bli utan service, ifall de inte har råd med den. I lagförslaget hävdas att äldre i fortsättningen kan få service via andra lagar såsom socialvårdslagen.

Det är inte hela sanningen, eftersom den servicen beviljas bara om pengarna räcker till. Handikappservice har man däremot alltid rätt att få ifall man uppfyller lagens kriterier, oberoende av det ekonomiska läget.

Lagförslaget hotar att försätta äldre med funktionsnedsättningar i en ojämlik ställning i förhållande till yngre personer.

Lagförslaget är otydligt och kommer i värsta fall att leda till åldersdiskriminering.

Jag hoppas att riksdagen fattar beslut om att slopa den föreslagna åldersbestämmelsen, så att äldre också framöver beviljas handikappservice.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter