Förflytta dig till innehållet

Ny fiskbutik och cafeteria i Nagu satsar på havets läckerheter – "I Skärgården ska man kunna äta fisk"

Café miljöLilly Björklund

På Fishmarket & Café Troolen finns fisk och hembakat till salu. Foto: Lilly Björklund


De flesta kopplar samman skärgården med fiske, men att få köpa fisk i skärgården är inte alltid en självklarhet. Det är en orsak till att Hanne Saarinen och Stefan Mickelsson från Nagu bestämde sig för att öppna en fiskbutik med café i Nagu.
På Fishmarket & Café Troolen, som öppnade i maj, kan man både äta och köpa färsk fisk.
– Människor som besöker skärgården tror ofta att de ska få äta och köpa fisk lite här och var. Men så är det inte. Det kan till och med vara svårt att få tag på fisk i skärgården, säger Saarinen.
Fishmarket & Café Troolen är den enda pausplatsen mellan Pargas-Nagu färjfäste och Nagu centrum.
– Läget är perfekt, caféet är lätt att upptäcka för alla som kör längs med Skärgårdsvägen, säger Mickelsson.
Hanne Saarinen framför träbåt

Hanne Saarinen tycker att det är viktigt att kunna köpa färsk fisk i skärgården. Foto: Lilly Björklund

Alltid färsk fisk

Mickelsson fångar nästan all fisk som är till salu själv. Han är den tredje generationen av trålfiskare i sin släkt.
Ofta består fångsten av strömming, sik, gös och abborre.
Han samarbetar även med en lokalfiskare som hämtar fisk till caféet någon gång i veckan. Regnbågslax får de från Haverö.
Mer exotiska produkter som till exempel räkor, blåmusslor och havskräftor hämtas från Sverige, och alla produkter är alltid helt färska.
– Vår fisk kommer direkt till oss utan någon mellanhand. Vi vill ge våra kunder bästa kvalité. Fisken vi säljer och tillagar här är så färsk som den bara kan bli, säger Mickelsson.
På caféet serveras lunch en gång per dag, då oftast dagens fisksoppa, eller någon annan fiskrätt.
Fisken tillagas bland annat i den stora rökugnen på caféets baksida. Caféets egna bakverk, såsom skärgårdslimpa, semlor och bullar, finns även till salu.

Stefan Mickelsson är den tredje generationen av trålfiskare i sin släkt. Foto: Lilly Björklund

Funderade på vad som saknades i skärgården

Det var när Saarinens syster Heidi Saarinen först planerade att öppna ett café i Nagu som idén om fiskförsäljning föddes.
– Vi slog ihop våra kloka huvuden och funderade på vad som saknas i skärgården.Vi tänkte på hur svårt det kan vara att få tag på färsk fisk här. Vi har alla alltid varit mycket intresserade av fiske. Så planeringen av Troolen, en kombinerad fiskbutik och cafeteria, påbörjades. Min syster och hennes sambo Robin Karlsson jobbar tillsammans med mig och min man. Vi är en enda stor fiskefamilj, säger Saarinen.
Nu har fiskbutiken och caféet ungefär en månads försäljning i bagaget. Troolen håller öppet till 11 augusti.
– Hittills har det gått bra, vi har haft fullt vid lunchtid ända sedan vi öppnade. Nu under det första året är allting väldigt nytt. Vi försöker ta reda på vad som är omtyckt bland kunderna och vad som skulle kunna förändras. Nästa sommar öppnar vi även en glasskiosksbåt här på gården, säger Saarinen.

Rökt Regnbågslax

Fisken tillagas bland annat i rökugnen på baksidan av caféet. Foto: Lilly Björklund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter