Förflytta dig till innehållet

Ny curlinghall i Åbo ska ge sporten ett lyft

ÅU

Splitterny hall. Marko Mäkinen och Mika Äikiä i curlingföreningen Copper Hill Curling Club testar isen i den splitternya curlinghallen i Impivaara. Foto: Timur Yilmaz

 

– Det här betyder väldigt mycket för curlingsporten i landet och framförallt för vår förening, säger Mika Äikiä, ordförande i curlingföreningen Copper Hill Curling Club.

På lördag invigs föreningens nya hall i Impivaara i närvaro av internationella curlingförbundets president Kate Caithness från Skottland och förbundets representant Richard Harding.

Under helgen ordnas också turneringen Turku Open i den nya curlinghallen som byggts bakom ishallen och bollhallen i Impivaara.

I turneringen deltar ett tiotal finländska lag.

Hallen som kostat en halv miljon euro har till största delen finansierats av internationella curlingförbundet WCF.

– Det handlar om ett pilotprojekt där förbundet ansvarar för finansieringen. Det gör att föreningen inte behövt lyfta något stort lån för att klara av bygget. Vi börjar betala av lånet först när ekonomin börjar rulla och vi ha fått fart på verksamheten, säger Äikiä.

Föreningen Copper Hill Curling Club, CHCC, grundades 2007 och har Nådendal som hemort. Den har ett 50-tal medlemmar.

Medlemmarna kommer i huvudsak från Nådendal, Reso, Åbo och Lundo.

– Vi skulle inte ha klarat av det här projektet på egen hand utan stöd från internationella curlingförbundet. Att vi blev utvalda i deras pilotprojekt är som en lottvinst för oss, säger Äikiä.

Hallbygget i Åbo konkurrerade med motsvarande projekt i 30 länder.

Avsikten med projektet är att lyfta fram sporten och locka fler utövare, säger Äikiä.

– Nu när vi har en egen hall är vårt mål att vi ska öka antalet medlemmar till över 200 inom fem år.

Fyller internationella mått. Curlinghallen omfattar två banor som är 45 meter långa och fem meter breda. Foto: Timur Yilmaz

Curlingsporten i Finland ligger ännu i barnskorna jämfört med många andra länder.

För tillfället finn det ett halvt dussin curlinghallar i landet.

– Det finns cirka 700 spelare i 10–15 föreningar. Jämför den mängden med topplandet Kanada som har tre miljoner curlingspelare. Också Sverige är ett starkt curlingland liksom Schweiz och Skottland, säger Äikiä.

Han räknar med att den nya curlinghallen ska ge sporten ett uppsving och locka många ny utövare.

– Curling passar för alla, både tävlingsinriktade och vanliga motionärer. Sporten passar också rullstolsburna, vi har utrustning för dem. Och åldern har ingen betydelse, både juniorer och äldre kan spela curling, säger Äikiä, som hoppas att föreningen får många nya medlemmar.

– Vi kommer också att ordna uppvisningar och kurser på svenska. Vi har redan tidigare samarbetat med Åbo Akademi då vi riktat oss till studerande, säger han.

För föreningen är det också en jättestor sak att man kan spela curling på egen is i egen hall.
– Det är stor skillnad jämfört med tidigare då vi spelade i ishallarna i Nådendal, Reso och Åbo. Det är knepigt att spela curling på samma isar där man spelat ishockey och åkt konståkning, säger Äikiä.

Curlinghallen i Åbo har plats för två curlingbanor. De är 45 meter långa och 5 meter breda och uppfyller internationell standard.

– Det kommer att spelas både nationella och internationella spel på banorna. Hallen kommer också att användas av våra landslag i curling. Den kommande säsongen är dessutom ett viktigt olympiaår. Finland deltar med ett mixed lag i OS samt ett lag i paraolympiska spelen. Vi hoppas att hallen i Åbo ska få betydelse för landets internationella framgångar i sporten, säger Äikiä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter