Förflytta dig till innehållet

Ny business på Runsala – Gina Suomi odlar snittblommor på friland

Annina Suominen
en kvinna utomhus med många blommor i solsken
Gina Suomi flyttade in i sitt ljusgula hus på Kuva udde år 2012. I sommar kommer hon att dra upp sina första egna snittblommor ur jorden.

Solen strålar ute på Runsala i Åbo en tisdag i mitten av maj. Trots hårda och smått kyliga vindar vallfärdar tunt klädda människor ut till öns stränder och mångsidiga natur.

Sommaren stundar liksom premiären för Gina Suomis nya satsning på odling utomhus.

Suomi, som har många järn i företagarelden, flyttade in i sitt ljusgula hus på Kuva udde år 2012. Innan dess hyrdes det av en tullförening i Åbo i 40 år.

ett gult hus och natur runtomkringAnnina Suominen
Runsala är ett av Åbos sommarparadis. Här finns flera caféer, stränder och betande djur. Invid Gina Suomis hus betar lamm från Kimitoön.

Runsala bär på en diger historia – först som betesmark och sedan 1500-talet som plats för jordbruk. I mitten av 1800-talet började Åbo stad hyra ut villatomter.

– På den här gården finns också en byggnad som troligen använts som fängelse någon gång. Det är galler framför fönstren, säger Suomi som bor här med sin man.

Några galler finns inte på den åker som Suomi grävt upp och fyllt med mylla. Så småningom ska små plantor lyftas ut ur huset och växa fritt. Innan dess ska de lyftas ut tillfälligt och vänja sig vid luften, något som är viktigt för att förbereda dem inför att växa utomhus.

– I dag är det första dagen de får vara ute flera timmar. I går märkte jag att de som jag sådde i februari är så stora att de kanske borde ha planterats på åkern för länge sedan. Men det här är första året jag gör det här och jag får pröva mig fram, säger Suomi.

Hon odlar flera sorters annueller i år, det vill säga växter som blommar ett eller högst två år. Harsvans och eukalyptus ska bland annat växa upp ur jorden och säljas.

– Vårlökar som narcisser och tulpaner ska jag odla nästa år. Orsaken till att jag inte gör det i år är att det finns många vitsvanshjortar här som gärna äter upp åtminstone tulpanerna. Nästa år ska jag ha byggt upp ett staket runt åkern som hindrar dem.

 Innan växterna planteras utomhus får de växa till sig inomhus.  

Suomi har varit florist och företagare i blombranschen många år och haft en egen butik i köpcentret Manhattan.

I fjol stod hon bakom Åbobuketten, en blombukett som lanserades av Åbosamfundet på Åbodagen. Hon kommer att göra den även i år – denna gång med blommor som odlats på den egna gården.

För en tid sedan gick hon en kurs i att odla snittblommor på friland vid yrkesinstitutet Livia i Pikis.

– Jag älskar blommor och det är rätt tid att testa på det här nu, då vi bor på en gård med mycket plats.

Suomi är medlem i det växande nätverket Slow Flowers Finland, som grundades i år. Där samlas människor som odlar snittblommor på friland och säljer dem. På nätverkets webbsida listas tiotals medlemmar i bland annat Bjärnå, Åbo och Salo.

– Poängen är att odla på ett naturligt, säsongsbetonat sätt enligt naturens egen rytm. Det är en motvikt till effektiverad odling och blommor som köps in från utlandet. Fördelarna med det här sättet att odla snittblommor är att man får blommor som är så färska som de bara kan vara.

Slowflowers-rörelsen kommer från USA och sprids nu till andra länder. Den är ett barn av sin tid och kan jämföras med exempelvis slowfood-rörelsen som är en motvikt till snabbmat.

Annina Suominen
Vacker bukett. Gina Suomi har en lång bakgrund som florist i blombranschen bakom sig. 

På gården på Runsala finns flera byggnader, bland annat en ladugård, ett torp och en bastu. Sommartid betar lamm från Kimitoön i en hage invid gården. Här ordnas möhippor och bröllop.

Suomi driver även en loppis där det säljs föremål som ägts av hennes mans mormor.

– Tanken är att det också ska finnas en ”blombar” där man kan köpa ett visst antal blommor som man väljer själv.
Gården och företaget heter Lehmuksen alla, på svenska ”under linden”.

– Det finns 19 lindar planterade på gården. Jag ville inte ha ett namn som anspelade på min affärsverksamhet, då verksamheten är så bred och utvecklas. Men vi är ”under linden” i princip hela tiden på gården, det är ett logiskt namn.
Suomi är uppvuxen på Runsala och hennes föräldrar bor även kvar på ön.

– Det är roligt att kunna driva verksamhet här, säger hon.

Annina Suominen
Gardin blev parasoll. Gina Suomi driver även en loppis på gården på Runsala. Här säljs allt mellan himmel och jord.  

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter