Förflytta dig till innehållet

Ny bok beskriver livet i Åbo på 1940-talet

Författaren Rauno Lahtinen berättar att boken fokuserar på hur livet och vardagen såg ut i Åbo under 1940-talet. Foto: Klara Fält


 
 
 
 
 
En stor del av materialet för boken Elämää 1940-luvun Turussa har författaren och docenten Rauno Lahtinen samlat in från gamla tidningar.
– Jag har försökt göra boken så levande som möjligt och tagit med gamla reklamer och annonser från tidningar samt bilder från Åbobornas vardag. Livet på 1940-talet präglades av kriget men boken fokuserar inte på krigshändelser annat än då de direkt berör Åbo, berättar Lahtinen.
Lahtinen konstaterar att det skrivits en hel del böcker om kriget och under de senaste åren även om vardagen hemma medan kriget pågick.
– Däremot finns det inte så många böcker om åren direkt efter kriget. Därför var jag speciellt intresserad av att ta reda på vad som hände i Åbo under den senare delen av 1940-talet.
I boken finns rikligt med fotografier som beskriver vardagen i Åbo under årtiondet. Bilderna på hästkärror som transporterar bort snö från Åbos gator, ungdomar som skriver studenten, skoputsare vid järnvägsstationen, skolbarn som skidar och arbetare som strejkar illustrerar hur livet såg ut på den tiden. Tidningsannonserna speglar också tydligt vad som pågick i samhället.
– Medan kriget pågick syntes det tydligt i reklamerna men så fort vinterkriget och fortsättningskriget tog slut ändrades tonen och innehållet i tidningsannonserna.
Annonserna i boken är främst plockade från gamla nummer av Turun Sanomat medan en stor del av fotografierna tillhör Åbo museicentral.
– 1940-talet var en intressant tid och det fanns gott om material. En stor del av arbetet gick ut på att välja vad jag skulle plocka med i boken och vad som skulle lämnas bort.
Boken är den 48:e som Åbosamfundet ger ut.
– Våra böcker är en viktig del av vår verksamhet och ett sätt att göra vår lokalhistoria känd i hela landet, konstaterar Åbosamfundets ordförande Tapio Jokinen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *