Förflytta dig till innehållet

Ny banderoll utlovar skolbygge på ryska konsulatets plats i Åbo

Hannu Eklund
flaggor
De nya ukrainska flaggorna, och en liten åländsk, har fått sällskap av en banderoll som aviserar andra planer för konsulattomten i Vårdbergsparken.

För en dryg vecka sedan hände det igen: de ukrainska flaggor som aktivisten Mikko Kiiskinen hängt upp utanför det ryska generalkonsulatet i Åbo var borta.

Nu var det tio flaggor som var spårlöst försvunna, och metallvajrarna de hängt i var kapade.

Men Kiiskinen ger sig inte. På onsdagseftermiddagen såg han till att nya ukrainska flaggor åter började vaja mellan träden utanför konsulatet.

– Det här är sjunde uppsättningen flaggor. Flaggorna har totalt kostat mig några tusen euro, men de nya flaggorna är sponsrade av (Åbobon) Hannu Eklund, efter att han hört mig i radio, säger en tacksam Kiiskinen till ÅU.

duoJean Lindén
Mikko Kiiskinen, med arboristen Teemu Laurila i bakgrunden, förbereder här sig för att hänga upp nya flaggor på onsdagseftermiddagen.

Hjälp av arborist

I parken har Kiiskinen hjälp av arboristen Teemu Laurila, som utan ersättning gör grovjobbet med att med rep och sele ta sig högt upp i träden för att installera en ny vajer.

Denna gång hänger man upp två ukrainska flaggor, och mellan dem en banderoll. På den står det, på finska och svenska: ”Vi kommer att bygga en skola här år 2024”, och så en pil som pekar mot konsulatet.

Kiiskinen berättar att han snart kommer att lämna in ett kommuninvånarinitiativ om saken, ett initiativ som Åbo stad kommer att tvingas ta ställning till.

Mikko Kiiskinen vill alltså starta en formell diskussion om användningen av tomten där det ryska konsulatet står. Han säger att det inte räcker att borgmästare Minna Arve på Twitter ifrågasatt konsulatets vara.

Ska anmäla

Kiiskinen har ännu inte gjort en brottsanmälan om den senaste flaggstölden, men det ska han göra. Han konstaterar samtidigt att de tidigare anmälningarna inte lett till något resultat.

Förra veckan sade Kiiskinen till ÅU att han tror att det är personal vid konsulatet som plockat ner flaggorna som hängt många meter upp i luften.

Han säger att polisen, om den vill, väl kunde be att få titta på bilderna från konsulatets övervakningskameror.

I samma veva som flaggorna försvann förra veckan hade någon även länsat aktivisten Else-Maj Suolinnas plats vid ett staket mittemot konsulatet, till vilken folk bland annat fört gravljus och mjukisdjur för att stöda hennes protest.

I dag, onsdag, när ÅU besökte platsen var Suolinna inte där, men där fanns bland annat flera gravljus och blågula band.

Jean Lindén
Arboristen Teemu Laurila klättrar upp för att installera en ny vajer, och sedan flaggor.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter