Förflytta dig till innehållet

Nu vaccineras invånare via företagshälsovården – många tider i Åbo redan bokade

Carina Holm
vaccinering
Nu vaccineras folk i arbetslivet via företagshälsovården i bland annat Åbo. Intresset är stort, enligt de tre vårdföretag som ÅU talat med.

Flera privata vårdföretag har börja vaccinera kunder inom företagshälsovården i Egentliga Finland.

Från och med maj har arbetsgivare i flera kommuner, bland annat i Åbo, kunnat börjat beställa vaccinationer till sina anställda. Mehiläinen, Terveystalo och Aava hör till dem som tagit i bruk tjänsten.

Mehiläinens vaccineringar inleds på torsdag, förutom i Åbo även i Salo samt så småningom i Loimaa.

— Intresset för att köpa vaccineringar har varit stort. De tider som hittills öppnats för företagshälsovårdens vaccineringar är så småningom fullbokade, säger Jaana Hildén, regionchef.

Företaget uppskattar att de kan ge 1 200 vaccindoser i veckan i Åbo.

”Många tider är bokade”

Intresset för vaccineringar via företaghälsovården är stort även hos Terveystalo och Aava.

— Vi börjar vaccinera kunder i Åbo på onsdag. Många tider är bokade, men det finns ännu några lediga, säger Siina Saksi, chef för vårdcentralernas nätverk.

Saksi har inte exakt information om hur många doser som ska ges i Åbo per vecka.

Paula Arvilommi, ledande överläkare och regionchef för Aava i Åbo, säger att man kan ge 250 doser vaccin per vecka i Åbo.

— Intresset är mycket stort och bokningar har gjorts från första början. Den här veckan finns det inga lediga tider kvar, men nästa vecka finns det några.

Åbo stad bekräftar hur många vaccindoser företagen får två veckor åt gången. Takten och mängden beror på hur mycket vaccin som anländer till Finland och fördelas till landskapen och städerna.

Även företagshälsovårdens kundantal samt hur många av dem som är i den ålders- eller riskgrupp som är berättigad till vaccin påverkar.

— Staden reserverar en viss mängd coronavaccin som företagen kan få, och så beställer vi det antal doser som vi sist och slutligen behöver, säger Arvilommi.

Vaccinet är gratis och själva tjänsten kostar några tior per vaccindos beroende på vilket vårdföretag som utför vaccineringen. Som exempel tar Mehiläinen 25 euro betalt, Terveystalo 26,60 och Aava 26,50. FPA ersätter företagen med tio euro.

Inte möjligt att få dos två snabbare via företagshälsovården

Att företag köper vaccineringar till sina anställda snabbar upp vaccineringstakten, men exakt hur mycket snabbare den blir går inte att säga i det här skedet.

Jutta Peltoniemi, överläkare vid Åbo stad, säger till Turun Sanomat att staden är nöjd med läget. Hon säger att vaccineringar sker på många läkarstationer i Åbo med omnejd, men berättar inte exakt hur många.

Vid stadens egen vaccinering i Mässcentrum kan upp till 8 000 vaccineringar utföras per vecka.

Företagshälsovården följer precis som kommunerna vaccinationsordningen (se faktarutan).

Om en person fått vaccin via kommunen, till exempel i Mässcentrum i Åbo, så kan den personen inte få dos nummer två snabbare via företagshälsovården. Det vill säga, om man har en tid till dos två bokad i juli går det inte att boka den tiden till exempelvis juni i stället.

— Företagen följer reglerna i Finland och kan inte ge en vaccindos tidigare, säger Paula Arvilommi.

Hon påpekar också att det är viktigt att boka om sin vaccintid så snabbt som möjligt ifall man vill ta dos nummer två via företagshälsovården i stället för via kommunen.

— Det reserveras ett visst antal vaccindoser till Mässcentrum och det är viktigt att inget går till spillo.

Vaccinationsordningen

Vaccinationsordningen i Finland ser ut så här: Först riskgrupper, personal som vårdar coronapatienter inom social- och hälsovården och äldre personer. Sedan resten av befolkningen enligt åldersgrupp: först 60–69-åringar och därefter 50–59-åringar, 40–49-åringar, 30–39-åringar och 16–29-åringar. Kommunerna vaccinerar i den takt de klarar av och avancerar ner i åldersgrupperna så fort de kan.

Kommunerna kan sköta vaccinationerna i samarbete med till exempel serviceproducenter inom företagshälsovården. Åbo hör till dem som planerar dela ut doser till företagshälsovården från och med början av maj.

FPA betalar ersättning till arbetsgivarna för vaccinationer som getts inom företagshälsovården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter