Förflytta dig till innehållet

Nu utreds framtiden för trähuskvarteret i Åbo centrum

Österbladska tomten. Foto: J-O Edberg

Trähusens framtid på den Österbladska tomten i centrum av Åbo ska utredas. Stadsplanerings- och miljönämnden godkände på tisdag förslaget att utreda om trähusen kan bevaras eller om de ska rivas.

Nämnden slog också fast att utredningen ska ge flera olika förslag för hur tomten kan utvecklas, varav de flesta förslag skulle ha som utgångspunkt att trähusen bevaras, om de är i tillräcklit gott skick. Nämnden motiverar tillägget med att det inte finns så många trähus kvar i Åbo centrum och att Museiverket anser att husen borde bevaras.

Utredningen förväntas vara klar senare under hösten.

Nämnden har redan fått ta emot 17 åsikter gällande den Österbladska tomten. Bland annat en som fungerar som ambassadör för Sydvästra Finland och ska locka turister att besöka Åbo skriver att om trähuskvarteret rivs finns det snart inga platser som hon kan marknadsföra åt besökare.

– Gör inte samma misstag om och om igen, skriver hon.

Andra påpekar att det nästan inte finns några trähus kvar i centrum av Åbo och att dessa hus bidrar till ett livligare och trivsammare centrum. ”Låt inte Åbosjukan fortgå” och ”låt inte Åbos stadsplanering fatta ännu ett dåligt beslut” uttrycks i flera skrivelser.

En påpekar att Åbo de senaste åren har utvecklats till en livlig kulturstad.
– Det skulle vara väldigt synd om ni [staden] låter riva populära och originella hipsterbarer, bokhandlar eller Turun Sarjakuvakauppa och serietidningsklubbens lokaler. Vad får vi istället – kontor och parkeringshall?

På den Österbladska tomten finns nu bland annat nattklubben Dynamo, Bar Ö, baren El Gringo och bokhandeln Sammakko. Flera åsikter som nämnden tagit emot hänvisar också till trähusens kulturhistoriska värde.

Nämndens beslut om utredning är första steget i en lång process. Efter att trähusens skick och kulturhistoriska värde har utretts måste ett markanvändningsavtal göras upp. Efter det börjar arbetet med en ny detaljplan som avgör vad som kan och inte kan byggas på tomten i framtiden.

Det är tomtägarna som vill riva de gamla trähusen och bygga nya höghus med bostäder, kontor och butikslokaler. Tanken är också att bygga ett hotell på tomten.
Det är fråga om tomten i korsningen mellan Köpmansgatan och Slottsgatan, mittemot Stadsbiblioteket.

Läs också:
Oro över att trähus i Åbo centrum rivs

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter