Förflytta dig till innehållet

Nu tas förnyad hälsostation i bruk i Kimito

Hälsovårdare Henrika Gustafsson på barnrådgivningen är särskilt glad åt sitt stora och mycket praktiska bord. Hon har hjälp av Västanfjärdsflickan Therese Lindroos, snart färdig hälsovårdare och nu i Kimito på praktik.


 
Kimitoöns stora satsning på hälsostationen i Kimito börjar bli klar. Företagshälsovården, barn- och mödrarådgivningen, psykologerna och talterapeuten är redan på plats.
Henrika Gustafsson, hälsovårdare på barnrådgivningen, hörde till de första som flyttade in.
– Mitt rum är större än det gamla. Nu känns det bra. Det finns svängrum också om hela familjen kommer med. Det är ju inte alltid som det är bara ena föräldern och ett barn på besök här, säger hon.
Också hälsovårdare Inger Henriksson på mödrarådgivningen är nöjd med sitt rum liksom företagshälsovårdare Lisbeth Andersson och mottagningsbiträde Githa Lehtinen. Nytt och fräscht och ljust. Och en hel del ny teknik, till exempel tänds lamporna om någon rör sig i rummen eller korridoren men slocknar om ingen rörelse registreras.
Takhöjden i den här delen av huset (första våningen i den flygel vars övre våning är hälsocentralsjukhus) är kanske lite lägre än normalt men det har sin förklaring.
– Vi följde de gamla strukturer som fanns då vi dels renoverade och dels byggde till. Dessutom är det en massa teknik och kablar i taken, säger Staffan Sjöblom vars byggfirma är huvudentreprenör.
Bygget har gått i stort sett som planerat, men det tog mer tid än beräknat innan en tjock betongplatta hade torkat.
Nästa mottagningsgranskning hålls den 10 november.
Tandvården kan, som det ser ut nu, ta emot de första patienterna här från den 13 november. Sedan tas huset i bruk stegvis så läkarmottagningen och laboratoriet öppnar den 4 december, hälsocentralsjukhuset den 4-5 december och fysioterapin med hjälpmedelsutlåningen den 11 december.
Tidtabellsförändringar är ännu möjliga.
Alla funktioner är eller har varit inklämda i hälsostationen i Dalsbruk under byggskedet, med undantag för företagshälsovården som av utrymmesskäl hyrdes in i Brusaby.
Då hälsocentralsjukhuset kan flytta in i Kimito så blir det öns enda, Dalsbruks och Kimitos två hälsocentralsjukhusavdelningar (”bäddavdelningar”) blir en avdelning.
– Det är oklart vad som händer med det utrymme som då frigörs i Dalsbruk, säger Karin Simola, förvaltningschef inom omsorgsavdelningen vid Kimitoöns kommun.
Till övriga delar fortsätter verksamheten i Dalsbruk som vanligt med läkare, laboratorium, fysioterapi, tandvård, rådgivning etcetera.
Det totala investeringsanslaget för renoveringen och tillbyggnaden av Kimito huvudhälsostation åren 2016-2017, inklusive kommunens nya arkiv, är 4 450  000 euro.
Allmän trångboddhet för hälsovården, beslutet att slå ihop öns två ”bäddisar” och behovet av ett nytt kommunalt arkiv är de största orsakerna till satsningen.

Tillbyggd flygel. Ingången till företags-, mödra- och barnrådgivningarna är dörren längst t.v. med ett litet tak över. Skyltar saknas ännu.


Githa Lehtinen, mottagningsbiträde på företagshälsovården, trivs i sitt nya rum, låt vara att alla möbler ännu inte kommit hit och inte till så många andra rum heller.


Jungfrusund. Så kallar Pive Toivonen sitt glada konstverk med Högsårafärjan och många maneter i havet vid barnens lekhörna i väntrummet. Hennes konstverk med motiv från Kimitoön kommer att synas på sex platser i huset. Foto: Pive Toivonen


Företagshälsovårdare Lisbeth Andersson har tillgång bland annat till en hörselbox där man kan ta hörselkurvor. Det är ingen nyanskaffning men en viktig grej – som till all lycka precis rymdes in.


Gott om utrymme har Inger Henriksson på mödrarådgivningen.


 

Dela artikeln

2 kommentarer: “Nu tas förnyad hälsostation i bruk i Kimito

  1. Lars Lindell skrev

    Det är fint att vi fått en nyrenoverad HVC till Kimito. Nu när vi skriver 6/01 2018 har man inte kunnat åstadkomma klar och tydlig skyltning för alla besökare. Från den stora parkeringsplatsen kan man inte navigera utan förhandskunskap om var all service finns. Var finns tandläkarmottagningen ? Var finns diabetesrådgivningen ? Osv. Inte en endaste skylt som kunde underlätta sökandet då inte ens anställda vet var å i vilket rum man hittar den hjälp man söker.
    Arbetet är inte färdigt innan den sista skylten är på plats.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter