Nu skärps reglerna – årskurs 7–9 på distans och lokaler kan stängas
Nu tar regionförvaltningsverket (Avi) till det tunga artilleriet och tar i bruk några av smittskyddslagens paragrafer.
Nu är det inte längre frågan om rekommendationer utan en lag som måste följas.
Det betyder bland annat att årskurserna 7–9 övergår till distansstudier och att det får vistas högst tio personer i gym, dansstudior och andra sport- och motionsanläggningar.
Det samma gäller hobbyer som körsång, amatörteatrar och motsvarande gruppaktiviteter.
Hur man avgränsar de olika grupperna eller lokalerna är upp till företagarna. Men det måste vara något konkret, ett snöre eller ett nät duger inte.
Lokaler och platser där det finns över tio personer måste stängas.
Tyvärr har vi en epidemi och situationen blir inte bättre av att man fäster sig vid detaljer och tänker på hur man ska kunna undvika att följa restriktionerna.
Men det finns undantag. Samlingsförbudet gäller inte proffsidrottare eller barn som är födda 2008 eller tidigare.
Det kan betyda att ett yngre syskon får delta i sin handbollsträning, medan det ett år äldre barnet inte får göra det. Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt förklarar varför det är så.
– Någonstans måste vi dra gränsen. Tyvärr har vi en epidemi och situationen blir inte bättre av att man fäster sig vid detaljer och tänker på hur man ska kunna undvika att följa restriktionerna.
Vad gäller allmänna utrymmen i köpcentrum finns det tolkningsutrymme. Sittplatser och andra platser där folk kan samlas måste stängas, men man får fortfarande röra sig i centrumen för att gå till en affär för att handla. Också affärerna får ta emot fler än tio kunder per gång, säger direktör Heikki Mäki vid Avi.
– Personalen har till uppgift att se till att det finns tillräckligt med avstånd mellan kunderna och att det finns handsprit i affärerna. Kunderna måste också ta sitt ansvar och inte stanna på till exempel Hansatorget för att umgås, utan raskt ta sig till den affär som man är på väg till.
Inget tvång på munskydd
Köpcentrumen eller butikerna kan inte stänga ut en kund som inte bär munskydd. Här gäller jämställdhetsprincipen, säger Koski.
– Affärerna kan inte heller kräva en viss sorts klädsel och det finns de som av medicinska skäl inte kan använda munskydd. Affärerna kan ge en stark rekommendation om att använda munskydd, men så mycket mer kan de inte göra.
Samlingsförbudet träder i kraft på måndag och gäller i två veckor.
Avi är övervakande myndighet och har tillsammans med kommunerna som uppgift att se till att lagen efterföljs.
– I första hand ger vi nya anvisningar och instruktioner och om det inte hjälper kan vi utfärda ett hot om vite, säger Mäki.
Arbets- och näringsministeriet förbereder som bäst en ny stödmodell som innebär att företag som berörs av de nya åtgärderna får en skälig ersättning.
Stödet skulle beviljas i synnerhet till ensamföretagare och småföretag.
Distansundervisning införs igen
En ny order är också att årskurserna 7–9 övergår till distansundervisning från och med måndag fram till den 28 mars. Undervisning för barn med specialbehov kan ändå ges i skolorna.
För S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson kom beskedet inte som någon överraskning.
– Vi har ju erfarenhet av det från december då vi var tre veckor på distans på grund av corona i skolan, så det ska nog gå bra, men frågan är om tre veckor räcker.
Åbo stad har redan infört restriktioner och begränsningar. Bland annat är alla kommunala idrotts- och motionsanläggningar stängda och de museer som är öppna får ta emot högst tio besökare per gång.