Förflytta dig till innehållet

Sjöbuss till Studentbyn ska utredas — Åboborna är mäkta förtjusta i transportmedlet

Fredrik Häggman

Fredrik Häggman

M/S Jaarli är en av de två sjöbussar som trafikerar mellan Martinsbron, Runsala och Beckholmen. Rutten är mycket populär. Foto: Fredrik Häggman.


Kollektivtrafikverket i Åbo kommer nästa år att utreda möjligheterna att installera en sjöbuss från mynningen av Aura å till Studentbyn.
Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte poängterar att sjöbussen till Studentbyn tillsvidare bara är en dröm, att det just nu inte finns pengar för en dylik rutt och följaktligen inte heller något beslut.
— Men vi vill ta reda på vad det skulle kosta att sätta in en sjöbuss på rutten, säger Korte som är övertygad om att en sjöbuss till Studentbyn skulle ha mycket passagerare och dessutom kunna utgöra en del av Åbos varumärke.

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte. ÅU-foto


Korte ser framför sig en låg, eventuellt elektrifierad sjöbuss som skulle trafikera från vår till höst. En hållplats kunde finnas till exempel vid det nya utomhusbad som planeras vid Kvarnbron i Åbo och sjöbussen kunde gå åtminstone till Domkyrkan men helst ända fram till Studentbyn.
För att en sjöbuss skulle kunna trafikera ända till Studentbyn borde ån muddras. I utredningen som ska göras nästa år ska bland annat muddringskostnaderna utredas.

En hållplats kunde finnas vid det nya utebadet vid Kavrnbron. Bilden är en illustration över Töölön Urbans planerade utomhusbad i Aura å. Bild: Töölön Urban


Åbo införde år 2017 sjöbussar mellan Martinsbron och Runsala båtvarv samt Beckholmen. Sjöbussarna till Runsala och Beckholmen har varit mäkta populära och till slutet av augusti hade nästan 60 000 resor gjorts med båtarna i år.
Med största sannolikhet kommer Åboregionens kollektivtrafik Föli nu att förlänga avtalet om trafik med sjöbussarna Jaarli och M/S Ruissalo.
ÅU-foto

Fölis vattenbuss trafikerar till Runsala via Beckholmen. ÅU-foto


Enligt det förslag som ska diskuteras i kollektivtrafiknämnden på onsdag ska Fölis avtal med Explore Saimaa förlängas till år 2022.
Också andra nya sjöbussrutter har med jämna mellanrum diskuterats enligt Korte. Till exempel kunde det vara intressant med sjöbusstrafik till någon av grannstäderna.
Under veckoslutet trafikerar sjöbussarna till Runsala och Beckholmen för sista gången i år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter