Förflytta dig till innehållet

Nu ska alla bäckar små i Pargas sättas på kartan – du kan hjälpa till

Arkiv/Monica Forssell
Bäck med träd i förgrunden i en skog.
Pargas stad och Valonia vill veta vilka bäckar, rännilar, källor och andra mindre vattendrag det finns i Pargas.

Pargas stads miljövårdsbyrå utreder tillsammans med expertorganisationen för hållbar utveckling i Egentliga Finland, Valonia, vilka bäckar, rännilar, källor och andra mindre vattendrag det finns i skärgårdsstaden Pargas. Svar önskas från hela Pargasområdet, det vill säga stam-Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Enkäten ger ett underlag för fortsatta åtgärder där man planerar och förverkligar en restaurering av små vattendrag och deras närområden för att bevara och stöda naturens mångfald.

Mår dåligt

Enligt hotbedömningen av Finlands naturtyper (2018) är tillståndet för Egentliga Finlands mindre vattendrag dåligt. Det finns ett klart behov att förbättra läget då små vattendrag har en stor betydelse för sin näromgivning. Fiskar och andra vattenlevande organismer stiger längs bäckarna och förökar sig, kustområdens flador och glon är speciellt viktiga som yngelområden för fiskarter såsom abborre och gädda.

I tjärnar som är isfria året runt kan man hitta insekter som inte går att finna någon annanstans. Källor och andra små vattendrag bildar i sin omgivning mikroklimat och fördelaktiga levnadsvillkor för många krävande arter.

Därför vill man nu kartlägga dessa värdefulla naturområden.

Man förbinder sig inte till någonting genom att delta i enkäten. Planering och förverkligandet av eventuella restaureringsåtgärder görs alltid i samråd med fastighetsägaren.

Enkäten är en av åtgärderna i Pargas stads klimat- och miljöprogram 2023–2035 för att stoppa förlusten av den biologiska mångfalden. Enkäten är också en del av Valonias projekt ”Pienvesi-Helmi”.

Vad är mindre vattendrag?

  • Källor och källområden: Område där grundvattnets yta skär markytan.
  • Bäck: Ett rinnande vattendrag som är mindre än en älv. Avrinningsområdet är under 100 kvadratmeter.
  • Rännil: Mindre än en bäck och där det inte ständigt rinner vatten.
  • Tjärn: Mindre än en sjö, bassäng med sött vatten.
  • Flada: Havsvik som avskilts från havet på grund av landhöjningen men där vattenutbyte ännu sker.
  • Glo: Avsnörd sjö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter