Förflytta dig till innehållet

Nu ryker torgkiosken och så småningom flyttar torgförsäljarna – men inte alla

Tommi Teivanen från Åbo energi, på jakt efter kioskens elskåp. Foto: Monica Forssell


På måndagen inleddes arbetet med att riva torgkiosken på salutorget i Åbo. På morgonen togs de sista föremålen och möblerna inne i kiosken till vara, lampor plockades ner och Åbo energi kopplade bort elektriciteten.
Arbetet med att bygga ett provisoriskt torg framför ortodoxa kyrkan förbereds också som bäst och kommer i gång på allvar genast efter valborg.
Asfalten ska bort, vatten, avlopp och el ska grävas ner och sedan ska området få ny asfalt.
-Det blir en helt ny gata, säger Pekka Karlsson som ansvarar för torgverksamheten vid Åbo stad.
Sommartid kan det finnas till och med 130 försäljare på salutorget. Bara en del av dem kommer att få plats på det provisoriska torget
-Bara kärnverksamheten kommer att få plats på det tillfälliga torget, förklarar Karlsson och menar med det café-, bär-, frukt-, grönsaks-, fisk- och brödförsäljarna.

Pekka Karlsson får hålla sommarsemestern redan i maj det här året. Sommaren, med alla byggarbeten och torgflytten kommer nämligen att innebära bråda tider.


Bland annat loppmarknadsförsäljarna kommer inte att få plats på det tillfälliga torget. Det här tycker försäljarna Raija Tiainen, Irma Strandell och Brita Österholm att är synd.
-Åbo är en kulturstad och då bör det finnas försäljning av gamla prylar på torget. Turisterna älskar att botanisera bland våra grejer. Vi borde också få plats någonstans, tycker damerna.

Det bör finnas en loppmarknad på ett salutorg anser Brita Österholm, Irma Strandell och Raija Tiainen. De är ledsna över att inte få plats på det provisoriska torget.


Tuija Hammar som säljer blommor på torget hör till dem som kommer att få plats på det provisoriska torget men hon är orolig för hur de tillfälliga arrangemangen kommer att påverka försäljningen.
-Det kommer att ta 3-4 år innan vi kan flytta tillbaka, säger Hammar. Första året går säkert, men i takt med att bussarna försvinner är jag rädd att också kunderna försvinner
-Jag vädjar till Åboborna att inte överge oss. Vi går under om försäljningen minskar mycket, säger Hammar.

Tuija Hammar hoopas att Åboborna fortsätter handla på torget också efter att bussarna flyttar. Foto: Monica Forssell


Torgförsäljningen flyttar till området utanför ortodoxa kyrkan i början av juli.

Senare på måndagen stoppades rivningsarbetet. Läs mer om det här.

Trafiken i centrum dirigeras om – bussarna flyttar från centrum

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter