Förflytta dig till innehållet

Nu rivs Kärnhusets ytterväggar

Arbetet pågår. I tisdags var arbetet med att riva problemhuset vid Sirkkala i full gång. Foto: Andrea Södergård

I måndags började den utvändiga rivningen av Kärnhuset vid Sirkkala skola. I det här skedet rivs ungefär halva byggnaden.
Enligt Jari Keskitalo på fastighetsaffärsverket väntas arbetet ta två till tre veckor och kan alltså pågå ännu när skolan börjar den femtonde augusti.

– De försöker jobba så långa dagar som möjligt och få färdigt så mycket som möjligt innan skolstarten, men jag tror inte det blir helt klart till skolan, säger Keskitalo.
I går pågick arbetet till klockan 20.

– De kan inte jobba mycket längre än så, eftersom det stör grannarna, säger Keskitalo.

Starten för den fasadrivningen har fördröjts på grund av att behandlingen av bygglovet dragit ut på tiden. Förarbetet inleddes för några veckor eftersom man kunde börja med det medan bygglovet ännu behandlades. Då tömdes en del av huset.

Rektor Elise Kurtén har tidigare uttryckt sin oro över att arbetet kommit igång sent och att rivningen pågår när eleverna börjar terminen och nu verkar det bli så.

– Det skulle vara i allas intresse och en önskan från skolans sida att rivningsarbetet skulle pågå dygnet runt så att så mycket som möjligt blir klart tills eleverna kommer, säger Kurtén.

Kärnhusets placering mitt på skolgården gör att rivningsarbetet påverkar alla som rör sig på skolområdet.

– Vi hoppas att vi kan hålla de nyfikna skolbarnen borta från fastigheten, säger Kurtén.

Kurtén har tidigare kritiserat staden för att hon inte fått information om att förarbetet inleddes i juli. I går informerades hon om den utvändiga rivningen av Timo Jalonen, som är chef för bildningssektorn. Jalonen hade i sin tur fått informationen från fastighetsaffärsverket.

Enligt Jari Keskitalo har informationsgången gått som den ska.

– Informationen om tidtabell har nog gått. Vi informerar inte direkt till de som använder byggnaden utan till den som har ansvar för byggnaden, säger Keskitalo.
Han säger ändå att brister i kommunikationen kan bero på semestertiden.

Samtidigt som halva byggnaden rivs byggs en ny fasadvägg upp på den del av huset som ännu sparas. Den halvan kan ännu inte rivas eftersom den bland annat innehåller skolans el- och värmecentral.

Andrea Södergård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter