Förflytta dig till innehållet

Ny vänsterordförande i Åbo kämpar mot privatiseringar

Jakko Lindfors. Foto: Emma Strömberg.

Jaakko Lindfors har blivit vald till ny ordförande för Vänstern i Åbo. De är paraplyorganisationen för de 31 lokalföreningar som finns i Åbo, varav Åbo Gröna Vänster är den svenskspråkiga föreningen.

Lindfors hamnade på första suppleantplats i kommunalvalet i våras. Det innebär att han i praktiken kommer att sitta med på de flesta fullmäktigemöten i Åbo.
I senaste valet fick vänstern tre platser fler än förr mandatperioden.

Lindfors är förhoppningsfull inför fullmäktigeperioden. Nu är det inte längre Samlingspartiet och SDP som är de största partierna som kan styra hela kommunalpolitiken. Samlingspartiet är fortfarande störst, men nu är De gröna näst största parti åtföljt av Vänsterförbundet och Socialdemokraterna på delad tredje plats.

– Nu måste vi föra riktiga förhandlingar mellan flera partier istället för att några få i de två största partierna tar beslut som fullmäktige röstar enligt.

Vänsterförbundet har redan lyckats få igenom en viktig fråga för dem: att det inte blir ett nytt så kallat Åboavtal för denna fullmäktigeperiod. Åboavtalet har varit en politisk överrenskommelse mellan majoriteten av ledamöterna som förbundet dem till en gemensam ekonomisk och politisk linje under mandatperioden. VF har tidigare stått utanför avtalet vilket begränsat deras inflytande i fullmäktige.

Bland de viktigaste frågorna som VF vill jobba för i fullmäktige är att få mer resurser till utbildning och hälsovård och motarbeta privatiseringen av offentliga tjänster. Lindfors lyfter fram att särskilt dagvården behöver mer resurser. Kommunen bygger inte nya daghem i tillräkligt snabb takt och därför har privata daghem fått en större roll.
– Det finns nu fler daghem än vad som slagits fast i förra strategin.

Han anklagar Samlingspartiet för att ha lyckats föra en sådan politik i undervisningsnämnden.
Vänstern ser rött i fråga om privatisering eftersom en del offentliga medel slutar som vinst hos privata företag.
– Staden förlorar de pengar som företagen tar ut som vinst.

Fast Lindfors ser att det är inom dagvården som den mest skriande resursbristen finns påpekar han också att resurserna för hela utbildningssektorn hela tiden minskat sedan 2012.
– Vi kräver att det går i en annan riktning.

Vänstern i Åbo förespråkar också att den kommunala hälsovården ska bli helt gratis. Det skulle kosta staden 2.1 miljoner euro att slopa besöksavgiften. Men hela stadens årsbudget är 1,4 miljarder så Lindfors menar att det inte är en ekonomisk fråga, utan en värdefråga.

Men om man lägger till en kostnad någonstans borde man ändå skära någon annanstans så att budgeten går jämnt ut. Lindfors har svaret: vänstern skulle slopa konkurrenskraftsavtalet. Dock har detta avtal beslutats om på nationell nivå.

Men faktum är att kommundirektör Aleksi Randell redan förra hösten sade att Åbo det här året kommer att förlora nästan 15 miljoner euro på konkurrenskraftsavtalet.
Största förlusterna kommer från regeringens sänkning av inkomstskatterna i samband med konkurrenskraftsavtalet. Kommunerna får en del av inkomstskatten som staten uppbär.

På måndagen beslöt stadsstyrelsen att de svenskspråkiga utbildningsplatserna vid Åbo yrkesinstitut inte skall flytta över till Axxell. SFP har förespråkat en flytt. Vänstern har hållit på att de svenska utbildningsplatserna hålls i stadens regi.

– Det finns inga garantier för att platserna kommer att finnas kvar i Åbo i framtiden om de ges till ett aktiebolag från Västra Nyland, anser Lindfors.
Inflyttningen till Åbo har ökat och det sätter press på hyresmarknaden. Lindfors anser att hyrorna redan har blivit för höga. Hans förslag är att Åbo stad borde sänka hyran på sina hyreslägenheter.

– Det skulle påverka också den övriga bostadsmarknaden. Om hyrorna blir för dyra har inte alla yrkesgrupper råd att flytta till Åbo, menar Lindfors.

Jaakko Lindfors
Bor: Åbo
Ålder: 29
Arbete: Lärare i filosofi, livsåskådning, historia och samhällslära i Katedralskolan.
Intressen: Segling och all slags idrott.
Favoritplats i Åbo: Kloster-Mellangatan vid Katedralskolan.
Högsta önskan: Att klimatförändringen tas på allvar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter