Förflytta dig till innehållet

Nu öppnas konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal för allmänheten

Casa Haartman.


Konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendals centrum öppnar i juni sina dörrar för allmänheten. Hittills har konstnärshemmet endast varit öppet för förbokade grupper. Hemmet är öppet måndag till lördag 1.6–12.8.
Casa Haartman var paret Axel och Hedvig Haartmans hem och ateljé i fyrtio år och är väl bevarat. Där finns allt från konstföremål och tavlor av välkända konstnärer som Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg och Albert Edelfelt till Axel Haartmans egna verk, takmålningar och möbler som han har designat.
Axel Haartman var en mångsidig kulturaktör: konstnär, skribent, konstrecensent, illustratör, reklamtecknare, journalist, konsthandlare och intendent för Åbo konstmuseum.

Axel och Hedvig Haartman.


Casa Haartman är ritat av den kända Åboarkitekten Erik Bryggman (1891-1955) och representerar 1920-talets klassicistiska stil med inspiration av Italien. Bryggman gjorde också en plan för trädgården, som fortfarande är en lummig inhägnad oas.
Stiftelsen för Åbo Akademi fick i augusti 2017 ta emot Casa Haartman som donation av föreningen Hedvigs minne, som hade förvaltat konstnärshemmet sedan Axel Haartmans död 1969.
Axel Haartmans ateljé på övre våningen i Casa Haartman blev enligt hans testamente forskarbostad från och med 1970-talet till 1990-talet. Den 18 och 19 maj samlar konstnärshemmets personal in minnen, foton och personliga berättelser om paret Haartman och deras tidigare hem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *