Förflytta dig till innehållet

Nu nappar siken – de ivrigaste är på Runsala klockan fem på morgonen

Monica Forssell
Kastspön på rad.
Fiske och samvaro. Medan man väntar på att det ska nappa kan man läsa en bok, grilla korv och prata.

Vid elvatiden på förmiddagen värmer solen redan skönt. Tiotals kastspön står nedstuckna i sanden på Saro udde i Runsala, linorna från spöna glänser i solen och herrarna på stranden väntar. Tålmodigt.

Fast Åboborna Erkki Korpela och Yrjö Salonen har haft tur. De kom ut vid 7-snåret och har redan dragit upp tre sikar.

En man med en fisk i handen.
Erkki Korpela är nöjd. På några timmar har han fått tre sikar.

Risto Nordell däremot har gått upp vid 4, satt sig i bilen och kört från Salo till Åbo och suttit på stranden sedan kvart över fem.

– Jag kom i tid i dag för jag var här i går och fick då sex sikar, berättar Nordell. I dag har han ännu inte fått napp.

En man med ett kastspö i vattenbrynet.Monica Forssell
Risto Nordell kör ända från Salo för att meta sik på Runsala i Åbo.

Men Nordell har tålamod. Kaffe, smörgås och Rosa Liksoms ”Hytti nro 6” håller honom sysselsatt.

En del av föregående dags fiskebragd har Nordell redan hunnit röka och grava. Resten ska bli en sikceviche.

– Fast allra godast blir det nog om man steker sikfiléer i smör, säger Nordell.

En man som sitter och läser en bok på stranden.Monica Forssell
En bra bok kan man ha med. Risto Nordell läser, dricker kaffe och tar små promenader på stranden medan han väntar.

Siksäsongen varar oftast ungefär två veckor mot slutet av april och allra bäst nappar siken när vattentemperaturen är 5–9 grader, vet fiskarna på stranden.

Saro udde är ett erkänt bra ställe att meta sik på. Vattnet här är klart, det strömmar lämpligt och bottnen av grus och sand passar siken.

Spötopparna på stranden är försedda med små klockor som plingar till när någon har en fisk på kroken.

– Sen när det plingar uppstår det grupphysteri på stranden då alla försöker ta reda på hos vem det nappar, säger Nordell och tillägger: Och när man kommer hem på kvällen ringer det bara i öronen.

En fisk.Monica Forssell
Siken är god som rökt, gravad, i soppa och som stekt.

Åbobon Esa Huhtala var liksom Nordell på plats före solen gick upp. Han har tagit av sig skorna och vilar fötterna på en liten väska medan han blickar ut över fjärden. I väskan finns en liten grill som han ska grilla sin medhavda korv på.

Han tror att den kalla natten kan bidra till att fisken ännu så här på förmiddagen är lite långsam. På eftermiddagen kanske det nappar.

– Med sikmetet börjar fiskesäsongen på öppet vatten, säger Huhtala.

En man som sitter och metar på stranden.Monica Forssell
Esa Huhtala har tagit med sig en grill och ska grilla korv till lunch.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter