Förflytta dig till innehållet

"Nu måste vi skärpa oss" säger politiker i Pargas om elevprognoser och inflyttning

ÅU-foto
Pargas måste fokusera på inflyttare till orten och då måste centrum få huvudrollen, funderar politiker som kommenterar låga födelsetal och dalande elevsiffror. Här Malms skolas "nya…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “"Nu måste vi skärpa oss" säger politiker i Pargas om elevprognoser och inflyttning

  1. Mats Björklund skrev

    Jag undrar hur och varför man har kommit fram till att en ökning av stadskänslan och satsning på den absoluta kärnan skulle få folk att flytta till Pargas för att pendla till Åbo?
    Är man ute efter stadskänsla så är det väl lättare att bosätta sig i Åbo, St Karins osv. Varför ta på sig besväret av en längre pendlingssträcka? För att få pendlare hit måste man erbuda något bättre (eller billigare) än vad t.ex. St. Karins kan erbjuda, och då blir det nog svårt att tävla med stadskänsla.
    Snarare vill pendlarna komma undan stadskänslan, eller så vill de bara komma så billigt undan som möjligt. Om nu den nya väglinjedragningen norr om Rävsundsbron blir av så kunde många pendlare snabbt och lätt hitta söder om bron ifall Pargas kunde erbjuda någonting som St. Karins inte kan. Redan nu vill många pendlare hellre bosätta sig på ”rätt” sida av Pargas centrum, dvs mot Åbo, för att underlätta pendlingen. Så har vi också de som vill bo nära grundservice men avskyr stadskänsla i den grad att de flyttar längre bort om grannskapet blir för tätbebyggt.
    Jag kan tänka mig så många andra strategier än stadskänsla att utrymmet här inte räcker till. Goda kommunikationer och god basservice i alla kommundelar är ändå a och o. Våga sticka ut ur mängden, inte kopiera andras lösningar och försvinna i massan. Hela landets situation och alla de senaste årens offentligt uppmärksammade fiaskon som politikerna i Pargas ställt till med har nog marknadsfört staden i den grad att negativ flyttningsstatistik inte kommer som någon större överraskning. Det gäller alltså att få positiv synlighet, att kommunmaskineriet i Pargas verkligen fungerar, men det åstadkommer man inte med stora köpta annonser då nyhetsrubrikerna i samma tidning lyfter fram motsatsen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter