Förflytta dig till innehållet

Nu lönar det sig att slå vass vid stranden


Nu när isen börjar lägga sig i vikarna är det en bra tidpunkt att göra konkreta åtgärder.
En konkret handling är avlägsnande av vass. Genom att avlägsna vass kan man både förbättra vattnets strömning och kvalitet samt förbättra den intilliggande strandängens värde. Även fiskarna och havsfåglarna samt ängsvegetationen mår bättre.
Miljö- och landskapsvårare Riitta-Liisa Pettersson på Finska hushållsningssällskapet säger att det är lättast att avlägsna vass nu när det finns is.
Hon rekommenderar också att börja med ett litet område så att arbetet inte blir för stort. Lyft den mejade vassen till en plats varifrån det inte kan spolas tillbaka i havet, fast vattnet skulle vara högt. Själva vassen är bra jordförbättringsmedel. Blanda vass som komposterats under ett års tid på odlingarna på våren. På detta sätt förbättras markstrukturen samt den förbinder vatten och näringsämnen bättre. Näringsämnena i jorden ökar och maskarna – arbetskraften som lever i marken – trivs. Krossad vass är också bra som täckningsmaterial. Genom att förbätta jorden deltar du i att bromsa klimatförändringen. En jord i gott skick, liksom växterna, förbinder kol.
På högsommaren lönar det sig att göra den andra avlägsningen av vassen, direkt efter blomningen, när alla näringsämnen fortfarande är i växterna. Om du slår vassen manuellt och havsbottnet är mjukt lönar det sig att använda snöskor. Med hjälp av dem fastnar inte stövlarna. Även vadarstövlar lämpar sig som hjälp.
Arbetet lämpar sig bra som talkoarbete.
Finska Hushållningssällskapets tvåspråkiga rådgivnings- och utredningsprojekt Bystränder i skärgården – Kylärannat saaristossa (på finska) fokuserade på skötsel av bystränder i Pargas region. I projektet deltog 12 ivriga byar och allt som allt 14 stränder. Till byarna sammanställdes rådgivningsmaterial, utarbetades bystrandkartor och utredningar om strändernas tillstånd, målsättningar och utvecklingsmöjligheter.
T.ex i Nagu har invånarna vid två stränder grundat en förening som underlättar förverkligandet, eftersom en registrerad förening kan lättare ansöka om bidrag. Det som är nytt är att man måste anmäla om slåtter av vattenväxter vid NTM-centralen.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter