Förflytta dig till innehållet

Risk för dyr parkering i Pargas – privat bolag övervakar parkeringen vid Pargas Affär

Efter två år av tvåtimmarsbegränsningen har man nu inlett aktiv övervakning genom ett privat bolag utanför Pargas Affär. Foto: Mikael Heinrichs

Ett drygt tjugotal parkeringsplatser i centrum övervakas nu av bolaget Parkkipete.
De som varit observant den senaste veckan har antagligen lagt märke till de tilläggsskyltar som dykt upp i anslutning till påbudet om att parkering utanför Pargas Affärs fastighet är tidsbegränsad till två timmar med parkeringsskiva.
Sedan en dryg vecka tillbaka har en tilläggsskylt informerat om att parkeringen övervakas av ett privat övervakningsbolag och att parkering för en längre tid än de tillåtna två timmarna kan föra med sig en påföljdsavgift på 60 euro.

För kommersens bästa

Det handlar om totalt omkring 25 parkeringsrutor, det vill säga snedparkeringen som ligger på Pargas Affärs tomt längs Strandvägen samt de rutor som ligger längs med Pargas Affär mot brandkårshuset.
De övriga parkeringsrutorna på den stora parkeringsplatsen påverkas med andra ord inte.
– Det här beslutet handlar inte om att vi vill skrämma bort kunder, utan tvärtom. Vi vill få de här parkeringsplatserna i den användning de är menade till, det vill säga för affärernas kunder. Många använder de här platserna för långtidsparkering och det är ett problem. Skylten om två timmars parkering med skiva har funnits i två års tid, men det är väldigt få som följt den, konstaterar Fastighets Ab Pargas Affärs styrelseordförande Rabbe Bäcklund.
Enligt honom handlar det helt enkelt om att se till att det finns parkeringsplatser för kunder som har ärende till de företag som ligger i fastigheten.
– Alla vill ha mera kommers och syftet med det här beslutet är uttryckligen att gynna det.

Fastighetsbolaget gör ingen vinning

För långtidsparkering, till exempel för dem som pendlar med buss, är det den stora parkeringen mellan Pargas Affär och Brankis som gäller.
– Nu har vi valt att utlokalisera övervakningen till en utomstående aktör som ansvarar för övervakningen. Vi i fastighetsbolaget blandar oss inte i den övervakningen och fastighetsbolaget tjänar ingen provision på de påbudsavgifter som bolaget tar ut, intygar Bäcklund.
Bäcklund poängterar att man nu i början har valt att gå in för en mjukstart med övervakningen, vilket betyder att bilister de närmaste veckorna kan räkna med att klara sig undan med en skriftlig varning.
Bolaget Parkkipete övervakar också några andra bostadsbolags parkeringar i Pargas.
Rubriken korrigerad kl. 10.10.

Dela artikeln

5 kommentarer: “Risk för dyr parkering i Pargas – privat bolag övervakar parkeringen vid Pargas Affär

 1. Jörgen Lindroos skrev

  Jag är väldigt tacksam över att ÅU informerar aktieägarna om vad som händer i Pargas Affär, eftersom bolagets styrelse inte gör det. (besvär, parkeringsarrangeman) Kanske ÅU kan även få reda på omfattningen av vattenläckan, som uppstod då en aktieägare bygger bostäder i fastigheten.

 2. Mikael Heinrichs skrev

  Hej,
  Det har vi ändå inte gjort, det handlar enbart om en språkinställning på insticksmodulerna på sajten som av någon orsak bytt språk, sannolikt i samband med en uppdatering. Vi jobbar på att korrigera saken!

 3. Mikael Heinrichs skrev

  Så är det förstås, i själva texten används inte heller ordet ”böter” av just den anledningen. Nu också ordvalet i rubriken korrigerat.

 4. Minna skrev

  Använd inte ordet böter när det är fråga om privat övervakning. Endast myndigheter kan ge böter. Privata bolag debiterar en kontrollavgift eller motsvarande.

 5. Paul Lindberg skrev

  Why in English? Har ÅU delvis övergått till engelska i stället
  för svenska, t.ex. dateringen ”October”, kommentarerna ”Reply”.
  That is my reply concerning the language…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter