Förflytta dig till innehållet

Nu har testerna för dyslexi standardiserats i Svenskfinland

Foto: Wilhelmina Sirén


Behovet av standardiserat och normerat testmaterial för dyslexi har länge varit påtagligt i Svenskfinland. Testfamiljen FS-DUVAN är ämnad att täcka delar av det här behovet. År 2015 utkom ett test för för ungdomar och unga vuxna, FS-DUVAN, följt av ett test för skolelever år 2016, Lilla FS-DUVAN. I år har testfamiljen kompletterats med ett test som riktar sig till finlandssvenska förskolebarn, FS-MiniDUVAN.
FS-DUVAN och Lilla FS-DUVAN kan enkelt utföras både i grupp och individuellt och är avsedda att identifiera individer i riskzonen för dyslexi. Med hjälp av fem respektive tre delprov mäts olika fonologiska funktioner som är centrala för automatisk och flytande läsning och skrivning. Bägge innehåller också en självrapport.
I motsats till dessa administreras FS-MiniDUVAN, som är ämnad för femåringar, endast individuellt. Den används för att kartlägga den fonologiska medvetenheten hos förskolebarn. Gruppens eller det enskilda barnets resultat ger underlag för planering av olika aktiviteter i förskolan eller förskoleklassen för att stimulera språkutvecklingen. Alla FS-DUVAN-test kan också användas för att utesluta fonologiska problem hos personer med till exempel språkstörning.
Barnets fonologiska utveckling innebär hur barnet utvecklar ljudsystemet och uttalet av språkljud.
FS-DUVAN-testen tar mellan 20 och 40 minuter. Testningarna kan utföras till exempel av talterapeuter, psykologer, speciallärare eller lärare.
Denna vecka, 2–8 oktober, uppmärksammas European Dyslexia Awareness Week runtom i Europa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter