Förflytta dig till innehållet

Nu har små och stora flyttat in i Lillgården, Kimito

Livet på landet. Det är vår bärande idé för Lillgården, säger Jutta Saarinen t.v. med Amos Nyback i famnen och Josefin Isaksson med Anton Karlsson i famnen. Rödtegelhuset var förr Kimitoöns veterinärmottagning men blir snart barnens snickarboa. Bostadshuset syns inte på bilden.


I Lillgården är det fullt upp. Sexton barn huserar tillsammans med fyra vuxna i ett stort hus, före detta veterinärbostaden, perfekt för ett ”gruppis” som detta.
– Vi startade den 1 augusti i övertygelsen att det behövs ett sådant här alternativ till det som kommunen erbjuder i Kimito, det vill säga Silva daghem och några dagmammor. Gruppfamiljedaghemmen finns inte kvar och Lillgården är just ett sådant.
Det säger Josefin Isaksson och Jutta Saarinen, företagarna bakom Lillgården, där de själva plus två heltidsanställda jobbar.
– Första tiden gick åt till att bekant med barnen och hitta rutinerna.Till all lycka kom barnen inte alla på en gång utan några per vecka. Nu har vi också ett sjuttonde barn på kommande så bara en plats av våra 18 platser är tom, säger Isaksson.
– Några överraskningar har inte kommit emot förutom att det är mycket pappersarbete med att starta ett företg. Vi visste nog det men det kändes ändå som mycket byråkrati, säger Jutta Saarinen.
Allt som de vill få gjort på fastigheten är inte klart ännu. Till exempel ska ladugården (där veterinären förr hade mottagning) bli bland annat snickarboa. Men några hönor har redan flyttat in i ena ändan av ladugården, och i en hage bräker några får. Ordentliga staket hägnar in gården där barnen kan leka, och själva huset (byggt med sammanlagt tre bostäder) har visat sig fungera precis lika bra som Isaksson och Saarinen hoppades.
– Genast då vi kom hit och såg oss omkring första gången så visste vi att här vill vi starta. Nu känns det bra att vara så här långt, säger Saarinen.
Lördagen den 14 oktober klockan 10-15 är det öppet hus, då är alla intresserade välkomna.
Kimitoöns kommun har infört servicesedlar inom dagvården, och de kan användas till exempel om föräldrar vill anlita ett ”gruppis” som Lillgården.
Lillgården finns i Pajböle, i anslutning till Kimito centrum men ändå med ett lugnt läge. Saarinen och Isaksson är själva småbarnsmammor, och har idén att Lillgården ska erbjuda dagvård enligt ”livet på landet”. Förutom djuren betyder det lite trädgårdsodling, och mycket utomhusvistelse i skogen som finns nästan granne.
Jutta Saarinen är utbildad närvårdare inom barn, Josefin Isaksson studerar till familjedagvårdare och är sedan tidigare odlingshortonom.
Gruppfamiljedaghem är en dagvårdsform där några familjedagvårdare eller dagmammor jobbar tillsammans, med alla sina barn på en och samma plats.

Fin kanin. Att ha djur hör till livet på landet. Här Amos Nyback, August Lindroos och Josefin Isaksson.


Full fart ute på gården för Elsa Lindroos och de andra, August Lindroos i bakgrunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter