Förflytta dig till innehållet

Läshörna och utsiktstorn lockar till vandring längs ny naturstig i Korpo

Tuuli Meriläinen
Kvinna med paraply uppe i utsiktstorn
Från det 5,5 meter höga tornet som Pargas stad låtit bygga ser man ut över havet. Tornet har byggts av Pargasföretaget Petter & Holm.

Det ösregnar då ÅU:s reporter bekantar sig med Biosfärstigen som är knappt två kilometer lång. Den har varit mycket efterlängtad eftersom man lokalt redan i många år önskat en naturstig i centrala Korpo.

Förra veckan kom de 13 stora infoskyltarna upp längs stigen och Katja Bonnevier som är koordinator för Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde är mycket nöjd över resultatet.

– Informationstavlorna längs stigen ska hjälpa turismföretagare att berätta om vad just Skärgårdshavets biosfärområde handlar om.

Kvinna med paraply står i skogen framför informationstavlaTuuli Meriläinen
Efterlängtad. Katja Bonnevier berättar att Biosfärstigen fick sina skyltar förra veckan och de blå-gula markeringarna är lätta att följa.

Tavlorna berättar om balansen mellan människa och natur i biosfärområdet och vandraren kan läsa om bland annat Skärgårdshavets natur, kommunikationer, närmat och skolorna inom biosfärområdet.

Också nedskräpningen tas upp eftersom stigen passerar en liten soptipp från tiden före organiserad återvinning och soptransporter.

Läshörna med djur

Stigen går i en runda där man kan starta både från både Korpo dagis och från gästhamnen i Verkan. Man behöver inte ta många steg från dagisets parkering innan granskogen omsluter en och stämningen är trolsk.

En bit in i skogen finns den läshörna med bänkar i en halvcirkel där elever från Skärgårdshavets skola och förskolan brukar ha lässtunder.

I skogen kring läsplatsen finns också skojiga djurskulpturer som tillverkats av Kimmo Ylönen.

träskulptur som föreställer räv i skogen.Tuuli Meriläinen
Djuriskt. I skogen nära läsplatsen finns fina djur tillverkade av Kimmo Ylönen.

– Det kommer ännu att byggas enskilda sittplatser intill de olika ”läsdjuren” så att barnen kan sitta och läsa för dem, säger Bonnevier.

Den välmarkerade rutten går genom varierande natur där man får se bland annat hasselbuskar och ormbunkssnår, och upp på berget mellan knotiga martallar.

På den högsta punkten finns det nya 5,5 meter höga utsiktstornet. Utsikten över havet är riktigt fin och man ser färjan till Houtskär glida förbi i fjärran.

LÄS OCKSÅ

Plats för picknick

På väg ner från berget är man nästan framme vid gästhamnen i Verkan där det också finns en rastplats med tre picknickbord. Ett avsnitt går på vägar och man passerar också bakom skolbyggnaden.

– Stigen passar alla som normalt klarar av att gå i skogen men det finns ett par branta partier, säger Bonnevier medan vi tar oss ner från det nu regnvåta berget.

Kvinna går i skogen bland granarTuuli Meriläinen
Trolsk stämning. Katja Bonnevier förevisar den nya Biosfärstigen i centrala Korpo.

Biosfärstigen är ett samarbetsprojekt där många olika sakkunniga, föreningar och projekt bidragit.

Skoleleverna deltog i planeringen och gav sina idéer om stigen och de har också varit med och trampat upp den. Pargas stad har låtit bygga tornet och picknickborden, samt tryckt och installerat skyltarna med EU Leader-pengar.

Läshörnan är byggd av Korpo kulturgille. S:t Olofsledens projekt gjorde en av de första stationerna på berget och enskilda sakkunniga som till exempel geolog Fredrik Strandberg och Margot Wikström, som leder projektet om livsmedelsproduktion i skärgården, har båda hjälpt till med innehåll till skyltar.

– Biosfärstigen invigs officiellt tillsammans med skolorna den 27 september, men man kan besöka den redan nu, säger Bonnevier.

Rubriken ändrad 3.9 klockan 10.00

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter