Förflytta dig till innehållet

Nu gavs privata vårdanbud ut

Almahemmet – i fokus för intresset.

Efter tre veckors väntan fick Kimitobon Jörgen Lindroos i dag ut material från Kimitoöfullmäktiges aftonskola nyligen då vårdjättarna Attendo och Esperi kom med anbud på delar av kommunens äldrevård.

– Jag är jäkla besviken att det har räckt så länge, man kan inte hemligstämpla så viktiga och stora saker som borde få diskuteras av alla i kommunen, säger han.

Lindroos fick materialet (eller den del som inte har stämplats som konfidentiellt) en halv timme efter att ÅU och Yle gemensamt hade skickat en anhållan till kommunen att få ta del av materialet.

Enligt materialet så är Attendos förslag att köpa både Alma- och Hannahemmen. Alma skulle renoveras till effektiverat serviceboende och moderna seniorbostäder. I stället för Hannahemmet skulle ett nytt vårdhem byggas i Dragsfjärd/Dalsbruk. Från båda ställena skulle hemvård erbjudas och måltidstjänster likaså.

Attendo har intresse också att hyra de nuvarande hälsostationerna och ordna med hälsovårdstjänster, om landskapet inte skulle fortsätta med verksamheten där.

Nybygget och renoveringen skulle kosta 6-7 miljoner euro. Nuvarande utbildade vårdpersonalen och behövlig mängd kökspersonal skulle överföras till Attendo som befintlig personal, vare sig löner eller semestrar, pensioner eller sjukdomsskydd skulle ändras.

Också Esperi vill köpa Hannahemmet och Almahemmet,  men vill att kommunen erbjuder en tomt till exdempel i Dalsbruk för bygge av ersättande fastighet i stället för Hannahemmet. Det nya huset skulle bli en vårdservicecentral med effektiverat serviceboende, kortvarigt boende, dagsverksamhet, kanske också serviceboende, och med läkarmottagning. Läkaren skulle stå till ortsbornas tjänst enligt överenskomna tider.

Beträffande Alma skulle Esperi köpa huset men en ersättande lokal skulle ligga på ett ställe man gemensamt kommer överens om. Likaså skulle man gemensamt komma överens om utbudet av tjänster i det nya Almahemmet.  Anställda med utbildning tas över. Kommunen svarar för rivning av nuvarande Almahem.

Båda företagen pekar på många fördelar för Kimitoön, bland annat lägre kostnader, garanterat utbud av vårdplatser, arbetsplatser, läkar- och andra tjänster.

Kommunfullmäktige diskuterade inte anbuden vid sitt möte i måndags. Frågan om vårdfastigheter och vidare beslut lades på is, i väntan på besked om hur det blir med vård- och landskapsreformen.

LÄS OCKSÅ: ”Aftonskolor är inte offentliga”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter