Förflytta dig till innehållet

Nu finns Axxells turism och sjöfart under samma tak i Åbo

Studerar första året. Lärare Erika Silventoinen undervisar första årets studerande på turismlinjen, i främsta raden Dariia Zadvorska, Lotta Väyrynen, Robin Illman och Johan Wilman. Längts bak Emilia Malmström och Alice Sundman. Foto: Timur Yilmaz


Sedan augusti verkar Axxells turismutbildning i Aurigahuset på Hertig Johans parkgata i Åbo hamn.
Utbildningen, som tidigare höll till i Pargas, finns nu i samma våning som Axxells och Novias sjöfartsutbildning.
Turismlinjen, som omfattar utbildning för unga samt vuxenstudier, disponerar över 3–5 klassrum. Antalet rum som är i bruk varierar beroende på vuxenstuderandenas studieprogram.
Vuxenstuderandena är närvarande ett par gånger i månaden, resten av tiden studerar de på distans. När alla studerande är i huset är alla klassrum i användning.
För tillfället har turismutbildningen 26 unga studerande och ett 50-tal vuxenstuderande.
– I år har vi 38 nya vuxenstuderande, det är rekordmånga, säger turismlärare Erika Silventoinen.
Fyra lärare jobbar vid utbildningen. En femte ska anställas i höst.

Aurigahuset på Hertig Johans parkgata 21. Foto: Timur Yilmaz


Både lärarna och de studerande trivs i den nya studiemiljön.
– Den är internationell. Det talas många olika språk i korridorerna eftersom sjöfartsutbildningen ordnar många kurser med utländska deltagare, säger Dick Essén, it-lärare vid turismlinjen.
Också bland turismlinjens vuxenstuderande finns några som för tillfället vistas utomlands och studerar på distans. En studerande bor i Vancouver och en i Dominica i Karibien.
– Med dem brukar vi ha kontakt via Skype, säger Essén.
Lokalerna uppskattas också av lärare och studerande.
– Här är öppna och ljusa lokaler och en bra atmosfär i huset, säger Emilia Malmström, första årets studerande.
Klasskompisarna Dariia Zadvorska och Robin Illman instämmer.
– Det är kul att höra många språk i korridorerna, och utbildningen är intressant. Vi har också en bra klassanda, säger de.
Tio unga studerande har i höst inlett sina studier vid den treåriga turismutbildningen.
När de får sin examen blir de producenter av resetjänster.
– Jag tror att det finns bra möjligheter att få jobb i branschen, säger Emilia Malmström, som gillar att jobba med kundbetjäning.
Och det är just inom kundbetjäningen som de studerande vid turismlinjen skaffar sig spetskompetens.
– De lär sig att fixa allt åt kunden. Det gäller att planera och boka resor, att paketera reseupplevelser och att ta ansvar för alla researrangemang, säger Erika Silventoinen.
Största delen av första årets studerande kommer från Nyland, resten kommer från Åboland.
Cirka hälften ettorna har skaffat sig bostad i Åbo medan andra hälften bor på Axxells internat i Pargas och åker buss till utbildningen i Åbo.

Stor förändring. Andra årets studerande Sofi Degerth och Andrea Sundström tycker att det var en stor omställning i början när utbildningen flyttade från Pargas till Åbo. Nu har de så småningom börjat anpassa sig och trivs i den nya studiemiljön. Foto: Timur Yilmaz


Flytten av utbildningen från Pargas till Åbo var en stor omställning för många studerande i de äldre årskurserna.
– Allt var nytt i början. Men man har vant sig med det nya så småningom och nu trivs jag bra här, säger Sofi Degerth, som studerar andra året på turismlinjen.
Klasskompisen Andrea Sundström instämmer.
– I Pargas bodde vi på internatet som låg alldeles nära skolan. Men man anpassar sig, nog går det bra att studera i Åbo också, säger hon.

Vuxenstuderande. Timlärare Regina Tyrsky, andra fr.v., håller lektion med vuxenstuderandena Tove Lazar, Ann-Sofie Holmberg, Susanne Sundholm och Mary-Anne Intonen. Foto: Timur Yilmaz


Några vuxenstuderande diskuterar för- och nackdelarna med att studera i Pargas respektive Åbo.
– För mig som är från Pargas var det bekvämt och nära till utbildningen när den fanns i Pargas. Jag kunde till och med gå hem och rasta hunden under pauserna. Nu när vi är i Åbo är man mera på plats och vi har en bra sammanhållning bland kursdeltagarna, säger Pargasbon Mary-Anne Intonen.
Kurskamraten Tove Lazar från Helsingfors tycker att det är bra att utbildningen flyttat till Åbo.
– För dem som bor längre bort är det en fördel att utbildningen finns i Åbo med tanke på kommunikationerna.
Det är lättare att ta sig till Åbo än till Pargas. Jag hoppas också att utbildningen lockar fler studerande i fortsättningen nu när den finns i Åbo, säger Lazar.
Erika Silventoinen håller med.
– Åbo är en attraktiv studieort med goda kommunikationer. Vi har redan märkt fördelarna med kommunikationerna. Våra studerande är ofta beroende av buss när det gör sina studiebesök till olika platser. Staden erbjuder många möjligheter i vår bransch och våra studerande får en mångsidigare utbildning, säger hon.

Nära hamnen. Axxells turismutbildning verkar sedan augusti på Hertig Johans parkgata 21. Grafik: Paul Söderholm

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *