Förflytta dig till innehållet

Nu fick ”assisterande” Försvarsmakten en chans att ta selfier i alla skrubbar och vrår. Snapchat eller Whatsapp? Periscope hade varit cool.

Penningtvätt, skattefusk och svartjobb hör till samma kategori: ekobrott. Nationsgränser är sällan några hinder. Det smutsiga arbetet sköts ofta av lämpliga underhuggare.
Hemliga baser, spionage och annan strategisk närvaro. De hör till en egen kategori: makt.
Under kalla kriget såg man ett exempel på det sistnämnda på svenska ambassadens tak i Helsingfors, fullt av antenner och apparatur.
Signalspanarna i huset registrerade vad piloter sade då de lyfte med Suchoj Su-24-plan från Ämari flygbas och tittade med kikare på hur soldater i vakttornen i Paldiski petade sig i näsan.
Nyckelordet för allt det ovannämnda är diskretion. Takt, hänsyn, finkänslighet, tystlåtenhet. Schh! Det är därför som polisoperationen i skärgården känns så besynnerlig.
Visst, det lär ”bara” handla om ekobrott. Men det som snackas är säkerhetspolitik. Men hur i helsicke skulle någon ha schabblat bort sig så totalt, med spionage och ekobrott på samma plats? Nu kunde polisen slå till och ”assisterande” Försvarsmakten fick en chans att ta selfier i alla skrubbar och vrår. Snapchat eller Whatsapp? Periscope hade varit cool.
Undrar hur 007 skulle inrapportera en dylik fiendemanöver till ”M”?
I likhet med Bond-filmerna har ”Mission Impossible: Pargas” heltokiga element, såsom sopsäcken med 500 000 euro. Lite som då kokainkungen Pablo Escobar hade så mycket pengar att miljoner måste grävas ned på den colombianska landsbygden. Oj… var är min spade? ”Hej då, jag går till svampskogen i Ybbersnäs!”
Övriga kryddor är alla vilda nätteorier, som den att en nyckelperson i härvan skulle ha dött.”Han har förgiftats!”, enligt ett inlägg. Det finns faktiskt en dödsannons som verkar stämma (men det är inte samma person).
Samtidigt, på Centralkriminalpolisen: ”Nej, vi går inte ut med utförliga pressmeddelanden om allt vi gjort och hittat”. Ändå sprider kommisarier smulor av information till höger och vänster – med målet att rådda bort publiken?
Bäst att gå rakt på alla konspirationers konspiration: Målet i Pargas var militärt. Det gick bara fel i upphandlingsprocessen på skurk.com-forumet. Det var någon som började firabla. Och nu låter capo di tutti capi i denna italiensk-maltesisk-ungersk-ryska pjäs den finska polisen städa bort de giriga råddbollarna.
Sedan återgår vi till tidigare status quo där vi tittar på varandra så där lämpligt mycket men i övrigt inte ställer till det. Kanske.
En sak är säker. Någonstans sitter en chef som inte får resultatbonus i år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter